Új iskola- és óvodaépületet avattak Gyergyóremetén

( Szavazat)81 megjelenítés
A frissen felújított gyergyóremetei tejporgyár melletti Fráter György Általános Iskola és az 5-ös számú óvodát adták át ünnepélyesen november 18-án, vasárnap Gyergyóremetén. 
 Mint azt a település polgármestere, Laczkó-Albert Elemér elmondta, mindkét beruházást – hasonlóan a település több más fejlesztéséhez – a Vidékfejlesztési Alap (FEADR) 322-es számú, a falvak megőrzésére és korszerűsítésére irányuló intézkedésére a polgármesteri hivatal által önerőből benyújtott és megnyert, összesen 2,5 millió euró értékű projektből valósítják meg. A polgármester kiemelte, hogy a projektet a polgármesteri hivatal munkatársai állították össze és bonyolítják le, külső pályázatíró és tanácsadó cég bevonása nélkül, Hargita Megye Tanácsa és az RMDSZ-es kormányzati tisztségviselők segítségével. A kétszintes épületet kívül-belül felújították és hőközponttal látták el.
A település elöljárói elmondták: sokat gondolkodtak azon, hogy felújítsák-e a tejporgyár mellett található Fráter György Általános Iskola épületét, amelyben a felújítást követően helyet kapott a fogyatékkal élő gyerekek oktatása is.
–\t Lehetőség kínálkozott az iskola épületének felújítására, és mi éltünk a lehetőséggel – mondta Laczkó-Albert Elemér polgármester a felújított iskola átadási ünnepségén. – Amikor a tejporgyár jól működött, akkor ez az iskolaépület utolsóként készült el, hogy legyen hol tanulniuk a tejporgyári alkalmazottak gyerekeinek. Most megfordult a helyzet, felújítottuk az iskolát, és reméljük, hogy a leszakadóban levő falurész felzárkozik a korszerű iskolaépülethez – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, további funkcióját is keresik az iskolaépületnek, és remélik, nem nyári táboroztatásokra kell majd használják.
Hargita Megye Tanácsának képviseletében részt vett Borboly Csaba tanácselnök, Petres Sándor alelnök és Bende Sándor megyei tanácsos is. Petres Sándor alelnök mint a tejporgyári iskola volt diákja szólt az ünneplőkhöz:
–\tLehet, hogy a falu szélén van az iskola, de valamikor számunkra a közepét jelentette. Bár összevont osztályok voltak, nem volt hátrányban senki, aki innen kikerült – emlékezett vissza a megyei tanács alelnöke, aki örömét fejezte ki, hogy van cél, amivel hasznosul ez az épület, és azt kívánta a helyi önkormányzatnak, hogy jó gazda módjára tovább tudjon menni a jó lehetőségek kihasználásának útján.
Bende Sándor megyei tanácsos, az RMDSZ Gyergyó területi elnöke a megyei tanács nevében a Székely Könyvtár sorozat első tíz kötetét adta át György-Józsa Margit tanítónőnek, aki diákjaival előadást mutatott be a résztvevőknek.
Moldován József RMDSZ-es képviselőjelölt az avatón hangsúlyozta: – Remete egy olyan község, ahol a polgármester és csapata érzi, mire van szüksége a közösségnek. Szerinte nem az számít, hogy hol van az iskola, hanem, hogy mit nyújt az ott tanuló diákoknak.
Papp Mihály, a Fráter György Általános Iskola igazgatója reményét fejezte ki, hogy az ittélők rájönnek, érdemes ide iratni a gyerekeket, hiszen az itt tanuló „gyári gyerekek” mindig megállták a helyüket.
Az iskola átadását követően szentmise áldozatot mutattak be az alszegi épülő templomnál, majd az újonnan épített óvoda épületét is átadták. A régi, lebontott óvoda helyén álló új óvoda napköziotthonnak épült, jelenleg óvodaként működik, de igény szerint bármikor működhet napközi rendszerben is, hiszen konyhával és ebédlővel is rendelkezik.
Mincsor Erzsébet, a gyergyóremetei RMDSZ elnöke az 1980-as évekre emlékezett vissza, amikor elkezdték az óvodában az oktatást, és örömét fejezte ki, hogy ma már ilyen korszerű épületben taníthatják a gyerekeket.
Laczkó-Albert Elemér polgármester megköszönte a jelenlevőknek az óvoda építése során nyújtott segítséget, külön kiemelve a lakosság hozzájárulását és türelmét. Mint elmondta, hátra van még a fedett sánc és a parkoló elkészítése, valamint a udvar rendezése.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a családnak a közösségekben betöltött szerepét emelte ki beszédében. Szerinte Székelyföld egyedüli lehetősége a fennmaradásra, ha minél több gyerek születik, és ha a családbarát önkormányzatok biztosítani tudják a gyerekek számára a megfelelő körülményeket.
Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke a székely zászlót nyújtotta át a község polgármesterének, hogy az díszítse a tanintézmény új épületét.
Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a gyergyóremetei gyerekeknek nagyon jó, hogy létezett az uniós pályázat, amellyel sikerült felújítani az iskola épületét.
Moldován József RMDSZ-es képviselőjelölt szerint Gyergyóremete a legsikeresebb települések közé sorolható, és ez a sikeresség annak köszönhető, hogy a vezetői odafigyelnek arra, amire a közösségnek szüksége van, ami erőt ad a közösségnek az itthonmaradásra.
Szintén vasárnap zajlott a gyergyóremetei sportcsarnokban a Hargita Megyei Férfi Kézilabda Bajnokság. A Hargita Megyei Kézilabda Szövetség, Benedek Árpád Csaba vezetésével Hargita Megye Tanácsához pályázott sportfelszerelésekre, így a résztvevő kilenc csapat kézilabda mezeket vett át Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának elnökétől és Bende Sándor megyei tanácsostól. (Az eseményről készült fotók és egyéb részletek elérhetők a szövetség facebook oldalán: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.426710387383795.100258.235948809793288&type=1)
 
Csíkszereda, 2012. november 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774