Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező

( Szavazat)37 megjelenítés
Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából
Föld Napja Nemzetközi Konferenciát tartottak április 19-én Gyergyócsomafalván a helyi Borsos Miklós Művelődési Otthonban. A konferenciát Hargita Megye Tanácsának Interreg IVC RobinWood Plus európai uniós projektjének Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala által megnyert Sharewood nevű alprojekt keretében szervezte meg a helyi tanács.
A természet- és környezetvédelmet, illetve az erdő többcélú felhasználását célzó projektben Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala a dél-olaszországi Pollino Nemzeti Park, az észak-olaszországi Savona régió és franciaországi Pays de Gueret partnereként vesz részt, mely partnerszervezetek képviselői is részt vettek és előadást tartottak a csütörtöki konferencián.
A tanácskozás megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a RobinWood projektet Hargita Megye Tanácsa pályázta meg és pályáztatta tovább a települések szintjén.
– A projektnek köszönhetően lehetőség nyílt rá, hogy a csomafalviak megismerjék más európai települések jó erdőgazdálkodási gyakorlatait, ugyanakkor megismertessék a csomafalvi lehetőségeket is. Szükség van egy olyan hosszú távú stratégia kidolgozására, amelyben a turizmus és az erdőgazdálkodás erősítő tényezőként hat egymásra, és munkát, megélhetést biztosít az itt élő emberek számára – mondta a tanácselnök.
Márton László Szilárd, Csomafalva polgármestere, a Sharewood projekt menedzsere, az 58 000 euró értékű projekt mibenlétét ismertette.
– A program célja az volt, hogy megismerhessük más európai települések erdőgazdálkodási gyakorlatait. Jelenleg öt tanösvényt szeretnénk kialakítani iskolások bevonásával, akik már január óta dolgoznak a projekten. A program segítségével felmérést végeztünk a településen, melynek eredményeiről egy ingyenes kiadványban tájékoztatjuk a lakosságot – közölte a polgármester.
Az esemény megnyitóján részt vett Hargita Megye Tanácsa testvérmegyéjének, Bács-Kiskun megye közgyűlésének az elnöke, Bányai Gábor, aki alföldiként azt kívánta, hogy az itteni erdők gyarapodjanak, mert igazi értéket képviselnek.
A konferencia szakmai előadásait fafaragás és drácinapattintás követte, majd a résztvevők közös faültetéssel zárták a Föld Napja alkalmából szervezett programot.
Csíkszereda, 2012. április 19.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774