Turisztikai desztinációmenedzsment-szervezetet alakítanak

( Szavazat)39 megjelenítés
Turisztikai desztinációmenedzsmenttel foglalkozó szervezet megalakításán dolgozik az a húszfős munkacsoport, amelyet Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás hozott létre június 6-án, csütörtökön. A csíkszeredai megyeházán tartott tanácskozáson részt vettek Hargita megyei vállalkozók és turisztikai szervezetek képviselői, a közülük jelentkezők és az előadók alkotják a munkacsoportot. A jelenlévők ezenkívül előadást hallhattak a turisztikai desztinációmenedzsment-szervezetekről, azaz az úgynevezett TDMSZ-ekről, magyarországi és dél-tiroli jó példákról a szóban forgó területen, továbbá a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület tevékenységéről. 
 A vitaindító szövegében foglaltak szerint a desztinációmenedzsment „egy adott földrajzi területen található vonzerők termékké alakításának, hálózatba szervezésének, a termékek desztinációba ágyazott piac- és versenyképessége megteremtésének és értékesítésének folyamata”. A kezdeményezők által létrehozandó szervezet feladata lesz a fenntartható fejlődés mellett a turisztikai vállalkozások piaci törekvéseinek, sikereinek, versenyképességének segítése, hogy térségünkben egyre komplexebben, arányosabban érvényesüljenek a turizmus rendszerének gazdasági-társadalmi hatásai, és ezáltal nőjön az itt élő emberek életszínvonala.
A résztvevőket Hargita Megye Tanácsa részéről Birtalan József alelnök köszöntötte hangsúlyozva, hogy a megyei tanács partner a turisztikai fejlesztést célzó kezdeményezésekben, és az idegenforgalom fellendítése érdekében eddig is sokat tett, például elkészíttette a Hargita-hegység fejlesztési tervét, megyei turisztikai fejlesztési stratégiát alkotott, nem utolsósorban pedig részt vesz a turisztikai projektekben, mint például a Mária Út.
– Minél szélesebb tömegeket kell tudnunk megszólítani és ide vonzani, akár úgy, hogy nem csak a székelyföldi látnivalókra hívjuk fel a figyelmet, hanem a környező megyék attrakcióira is, például a közeli Brassót is ajánlhatjuk a turistáknak, hogy több napra szálljanak meg nálunk, és innen induljanak megtekinteni a környék nevezetességeit – mondta az alelnök.
A TDMSZ a jövő turizmusának alapköve, hangzott el. Nagy Benedek turisztikai szakértő ismertette a más országokban már működő szervezeteket, és elmondta, hogy a most megalakult munkacsoport feladata lesz egy TDM-kézikönyv elkészítése vagy megrendelése, amelyet minden TDMSZ-tag megkaphat majd, és már a tervezett tájékoztató fórumokon kézbe veheti. A munkacsoport a fórumokra meghívja az egyes potenciális TDM-tagokat különböző kistérségekben (Udvarhely-, Csík-, Kézdi-, Sepsiszék stb.), székelyföldi méretűvé növelve a szervezetet. A húsz belső tag két-három hetente ülne össze egyeztetni, és az ott hozott döntésekről tájékoztatná a tagságot. Mihelyt sikerül bejegyeztetni a TDMSZ-t, az átveszi a munkacsoport addigi szerepét és feladatait.
A beszélgetés moderátora, Horváth Alpár egyetemi oktató a magyarországi Gyenesdiás község jó példáját ismertette, amely sikeres a turisztikai desztinációmenedzsmentben. Horváth szerint nem elég csak megyénkbe vonzani a turistákat, hanem a települések arculatával, rendezésével is kell törődni, kezdve a sövény- és fűnyírástól a forgalomirányításig, így a TDMSZ-eknek erős lobbit kell kifejteniük az önkormányzatok felé.
Szentes Antal megyei tanácsos hozzászólásában javasolta, hogy vállalkozók csoportosan vegyenek részt dél-tiroli vagy gyenesdiási tapasztalatcseréken, és szorgalmazta egy felcsíki TDMSZ megalakítását, amely majd a székelyföldi szervezetbe tagolódik, és amelyben részt vesz „a fodrásztól a lovas szánosig” mindenki a térségből. A tanácsos hangsúlyozta, hogy csak akkor lehet sikeres a TDMSZ működése, és csak akkor valósulhat meg ezek célkitűzése, ha minden egyes érdekelt komolyan áll az ügy mellé.
 
Csíkszereda, 2013. június 6.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774