Turistaösvényt és pihenőket avattak Gyergyószárhegyen

( Szavazat)24 megjelenítés
Födött asztalokkal és ülőhelyekkel kialakított két pihenő és 5 kilométeres, turistajelzésekkel festett új ösvény várja a turistákat Gyergyószárhegyen. Az augusztus 5-én, vasárnap felszentelt létesítményt Hargita Megye Tanácsa támogatásával és kalákamunkával hozta létre a gazdasszonyok alapította helyi Torzsások Turisztikai Egyesület. 
A „Szármány turistaútvonala” pályázat első lépéseként, Hargita Megye Tanácsa támogatásával, már tavaly felújította a Hidegkút-forrást a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület, amelyet a helyi faluturizmusban dolgozó gazdasszonyok alapítottak. Ezt az elképzelést fejlesztette a mostani létesítmény, melyhez 5000 lejt nyertek a megyei önkormányzat kiírásán. Az új turistaútvonal Gyergyószárhegy és a községhez tartozó Güdüc falu között húzódik: a szárhegyi ferences templomtól vezet fel a XV. században épített Szent Antal-kápolnához, s a Hegyes-hegy csúcsát érintve visz a Cégéresi-kúthoz.
Az ösvény kialakításával Szárhegy és környékének turizmusát kívánja segíteni az egyesület, és immár értelmet nyert a tavalyi Hidegkút forrásánál végzett munka is: így gyalogosan könnyen megközelíthető a forrás melletti közkedvelt piknikezőhely – mondta Szász Hajnal, az egyesület alelnöke, helyi önkormányzati képviselő. Hozzátette, az ösvény végpontját jelentő Cégéresi-kutat 1700 lej értékben, kalákában fedték be.
A fehér keretben piros háromszöges jelzéssel ellátott Szármány-turistaösvény avatóján Gábor László polgármester a civil szerveződések fontosságát emelte ki, rámutatván: a cél az, hogy ha apró lépésekkel is, de a közösség számára folyamatosan lehessen valamit tenni. Megjegyezte, ugyan a közösség hozzáállásával számos létesítményt valósítottak meg, a környező településekhez képest Szárhegy mégsem bővelkedik egyesületekben, ám a jelen példa is jelzi, „ha van kezdeményezés, ha van aktív közösség, olyan megvalósítások születnek, amelyeket mindannyian tudunk használni”. A polgármester, megköszönvén a megyei tanács tavalyi és mostani hozzájárulását, kiemelte: az egyesületek a közösség igényeit és problémáit is megfogalmazzák, alulról jövő kezdeményezéseket hoznak felszínre, amelyeket segíteni készek – ezért reménykedik, hogy a mostani eredményektől is erőre kapva új egyesületek alakulnak Szárhegyen.
A gondolatot folytatva Bende Sándor megyei tanácsos jelezte: nemcsak a nagyberuházásoknak örülnek az emberek, sok esetben jó hozzáállással kevés pénzből is nagyszerű dolgokat lehet megvalósítani, ennek szép példája a mostani létesítmény, a helyi közösségek álmait pedig a megyei önkormányzat folyamatosan bátorítja és segíti.
– „In vanum vivit qui nemini prodest! Hiába élünk, ha másoknak nem használ” – ez volt első érsekünk, Bálint Lajos jelmondata. Fogadjuk a Jóisten áldását mindazokért, akik a jóért, a közért tesznek és tenni akarnak. Méltó, hogy ünnepeljünk, hiszen valami olyan történt itt, ami tavaly még nem volt itt – fogalmazott a több száz helybéli jelenlétében zajló Ferencz Ervin ferences szerzetes.
Az áldást követően minden jelenlévőt vaddisznóhúsos bográccsal és kürtőskaláccsal vendégelt meg a Torzsások Turisztikai Egyesület.
 
Gyergyószárhegy, 2012. augusztus 5.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774