Továbbra is sikeres a Zöld Ház program Hargita megyében

( Szavazat)82 megjelenítés

A Zöld Ház programra sikeresen pályázó csíkszeredai Józsa Ildikó Éva és Sánta István Fürdő utcai házában mutatta be Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének alelnöke június 17-én a program első pályazati időszakának (2010. július 01. – 2011. január 31.) Hargita megyei eredményeit és az idei, június 1-jétől indult időszakát. A sajtótájékoztatón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.

 

Józsa Ildikó Éva és Sánta István múlt év végén pályáztak napkollektoros rendszerre a Zöld Ház program keretében, és a tél folyamán sikerült azt működésbe is helyezniük. Mint azt a házaspár elmondta, az összesen 11 000 lej értékű beruházás – amelyre 6 000 lej támogatást nyertek a Zöld Ház programból – teljesítményével tökéletesen elégedettek, mindig van legalább ötven fokos melegvizük anélkül, hogy ezért bármit is tenniük kellene. Megérte pályázni – mondta Józsa Ildikó Éva, férje, Sánta István pedig hozzátette: a 30 csőből és 300 literes tartályból álló, helyi vállalkozó által felszerelt rendszer akkor is ellátja melegvízzel a családot, ha a Hargita megyei időjárási viszonyok között nincs is mindig erős napsütés: elég a gyengébb nappali fény is ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékletre melegedjen a víz. A sikeren felbuzdulva Józsáék már azt tervezik, hogy egy pellettel működő fűtésrendszerre is pályázzanak.

Lőrincz Csilla a program ismertetésekor elmondta, a Zöld Ház program az elhangzó számokon túl egy olyan működő, eredményes támogatási rendszer, amelynek a környezetvédelmi haszna idővel fog megtérülni. A Környezetvédelmi Alap Ügyvezetőségének alelnöke szerint a program tavalyi időszakának Hargita megyei sikere idén is folytatódik, az ügynökséghez benyújtott pályázatok nagy száma miatt bővítik az idei Hargita megyei keretet. Tavaly összesen több mint 8 000 pályázatot nyújtottak be a programra több mint 110 millió lej értékben, amelyből közel 14 000 nyert összesen több mint 84 millió lej értékben. Országszinten a benyújtott pályázatok tekintetében Hargita megye állt az első helyen 1 295 iratcsomóval. Ebből idáig 290-et fizettek ki a Környezetvédelmi Alapból több mint 1 000 500 lej értékben.

A június 1-jén indult idei pályázati időszak keretösszege 100 millió lej, és az eltelt három hét alatt az ügynökségnél iktatott több mint 12 500 pályázat már fedi is ennek az összegnek a háromnegyedét. Ezért, mint Lőrincz Csilla elmondta, megfontolják, hogy bővítsék az országos keretet is, de a Hargita megyeit mindenképp bővítik, hisz itt már az első héten olyan sok pályázat érkezett, hogy már lefedte a megyei keretet, a három hét alatt pedig már összesen 1 090  pályázatot tettek le.

A tavaly decemberben és idén januárban letett pályázatokat most bírálja el az ügynökség. Ebben a hónapban értesítik a pályázókat az eredményekről, és a sikeresen pályázók jövő hónapban alá is írhatják a szerződést. Szintén a tavalyi év végén jogi személyek számára is meghirdették  a Zöld Ház programot, így közintézmények, önkormányzatok és egyházak is pályázhattak. Az így beérkezett közel 950 pályázat elbírálása is jelenleg zajlik – tudtuk meg Lőrincz Csilla beszámolójából.

Borboly Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, a környezetvédelmi minisztérium az egyike azoknak a tárcáknak, amelynek a vezetését az RMDSZ vállalta, és amelytől Hargita megye sok pénzt vár. „Összesen közel 200 millió euró értékű összeget szeretnénk elhozni ebben a kormányciklusban a minisztériumtól és a hozzá tartozó Környezetvédelmi Alaptól, hisz például víz-, csatornarendszer és egyéb beruházások szempontjából nagy szükség van ezekre a pénzekre a megyében” – mondta a megyei tanácselnök. Hozzátette: „Ahhoz, hogy zöld Székelyföldet építhessünk olyan jövőkép felé kell, hogy haladjunk, amely a fenntartható fejlődést biztosítja. Az elkészült Hargita megyei fejlesztési stratégiák alapján a mezőgazdaság, a turizmus és az újrahasznosítható energia azok a területek, amelyek mentén lehet sikeresen fejleszteni térségünket. Ezért Hargita Megye Tanácsa egyik kiemelkedő feladatának tekinti azt, hogy ennek megfelelően tájékoztassa a lakosságot a lehetőségekről. Bízunk abban, hogy egyre több, a Zöld Ház programhoz hasonlóan sikeres kiírás lesz, amelyek segítségével a sajátos problémáinkra az eddigieknél sokkal direktebb megoldásokat találunk”.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774