További támogatások a termelőknek

( Szavazat)31 megjelenítés
Nyolcvanmillió euróra pályázik Hargita Megye Tanácsa
A székely termékek témájában tartott sajtótájékoztatót május 21-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Csíkkozmáson, Vitos Iván lekvár- és szörpkészítő portáján. 
 – Ez a hét a helyi és hagyományos termékekről szól, Székelyföld értékeiről. A megyei tanács által kezdeményezett és támogatott székelytermék-mozgalmak keretében elindult fejlesztéseknek, összefogásoknak már meg lehet tekinteni az eredményeit is. 2009 februárjában indult el a hagyományos termékek népszerűsítésének ez a formája, ekkor védtük le a Székely termék nevet. Azóta rengeteg lépés történt, a termékeink már kezdenek megjelenni az üzletek polcain. Örvendek, hogy elkezdtük ezt a mozgalmat, és vele párhuzamosan születtek új márkanevek, amelyek a tudatos vásárlás kialakításához járulnak hozzá. A cél a minőségi élelmiszer-előállítás kell legyen, ezt irányozza elő a közép távú gazdasági fejlesztési programunk is – mondta a megyei tanacs elnöke. Hozzátette: mindemellett fontos a szakképzés hozzárendelése ezekhez a tevékenységekhez. – Őszre készül el az a nagyon nagy pályázati csomagunk, amellyel első körben nyolcvanmillió eurót szeretnénk a termelőink, értékesítőink számára megpályázni: garancialap létrehozására, a logisztika, értékesítés támogatására, illetve további gépesítések és korábbi tevékenységek ösztönzésére, mivel kiváló együttműködések alakultak ki, amelyeket meg kell erősíteni, hiszen igény van rájuk. Össze kell dolgoznunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel is, hogy a diákokat be tudjuk vonni a szakmákba, valamint össze kell kötni a termelőket a vásárlókkal. Ezeket a minőségi élelmiszereket itt, helyben kell értékesítenünk, nem az exporton van a hangsúly – emelte ki a tanácselnök.
A tájékoztatón részt vett Becze István megyei tanácsos is, aki szerint az elmúlt négy év egyik legnagyobb megvalósítása a székely termékekkel való foglalkozás, illetve a márka levédése volt, ami azt bizonyítja, hogy nincs szükségünk arra, hogy Bukarest mondja meg, mit hogyan kell csinálni, hanem vidéket járva, felmérve az igényeket és hozzátéve azt, amire szükség van, sok kistermelő megélhetését lehet segíteni, híressé tenni a termékét.
– Fontos arra is hangsúlyt fektetni, hogy mi a magunk erejéből mit tudunk elérni, hogy erőforrásainkat ne hagyjuk kárba veszni – mondta a megyei tanácsos.
Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere is gratulált Vitos Iván kezdeményezéséhez és munkájához. Elmondta, hogy minden ilyen és hasonló kezdeményezést szívesen felkarolnak, és ahol csak tudják, segítik az elkövetkezőkben is.
Vitos Iván bemutatta vállalkozását, amelyben kizárólag erdei gyümölcsöket dolgoznak fel. Itt minden házias körülmények között történik, a gyümölcsök begyűjtésétől a feldolgozásig, az üvegek, címkék készítése, minden helyileg készül el. A termékekben nemcsak a szükséges alapanyagok találhatóak meg, hanem a lelkünk is.
A résztvevők kipróbálhatták, megtekinthették a fenyőtobozszörp elkészítésének módját, és a látogatás végén meg is kóstolták a terméket.
 
Csíkszereda, 2012. május 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774