További díjak az önkormányzatoknak

( Szavazat)34 megjelenítés
Hargita megyei polgármesterek találkoztak a csíkszeredai megyeháza márványtermében hétfőn, március 4-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására. A többórás értekezleten ismertették az elöljárókkal a földtörvényt, a 7/1996-os kataszteri törvény módosításait, Hargita Megye Tanácsának a Fiatalok lendületben európai uniós program keretében kidolgozott ifjúsági stratégiáját, bemutatták a GEODESY Hargita Megye Tanácsa Közhasznú Fejlesztési Társulásának alapszabályát, a területi irodák tevékenységének bővülését, szó volt a regionalizálásról, az idei év költségvetési gondjairól, a polgármestereknek és tanácsosoknak szóló képzési lehetőségekről, közbiztonságról, egységes költségstandardok alkalmazásáról az utakon végzett munkálatokra vonatkozóan, illetve az önkormányzatok díjazásáról. 
 A találkozó elején Borboly Csaba elnök köszöntötte a résztvevőket. A polgármestereken kívül jelen voltak a megyei tanács alelnökei, Petres Sándor és Birtalan József, Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, illetve Hargita Megye Tanácsának szakigazgatói, munkatársai. Létrehozták Hargita Megye Tanácsa GEODESY Közhasznú Fejlesztési Társulását, amely az önkormányzatok munkáját hivatott segíteni a föld-visszaszolgáltatások, tulajdonjogok tisztázásában, mindezeknek szervezési formát biztosítva, ismertette a megyei tanács elnöke. Számos településen gondot okoznak a visszaigénylések, hiszen az évek folyamán változtak a határok, több mérés történt, illetve átminősítettek területeket. Az eddig elkövetett hibákat ki kell javítani – hangsúlyozta Petres Sándor. A beszélgetésben részt vett a megyei kataszteri hivatal vezetője, Sorin Nicolae Truţă is, a jelenlevők pedig egyöntetűen üdvözölték a társulás létrejöttét. Romfeld Mária Magdolna, a megyei tanács helyi közigazgatási vezérigazgatóságának irányítója meggyőződésének adott hangot, hogy az alakulat segíteni fogja a társuló önkormányzatokat a részletes kataszter kidolgozásában.
A polgármesterek kitöltöttek egy kérdőívet, amely a megyei ifjúsági stratégia kidolgozását segíti elő, rávilágít az önkormányzatok és a fiatalok kapcsolatára, illetve az ifjúságot érintő hiányosságokra.
A regionalizálás során fontos, hogy ne szegény és gazdag térségek jöjjenek létre, hiszen ez nem szolgálja a felzárkóztatást, a nettó kereset közötti különbség térségenként akár ezer lej is lehet – ismertette András Zoltán, Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának munkatársa. Kisebb, homogénebb régiókra van szükség, mondta, illetve hogy a régióközpontok szervezzék meg az úgynevezett hátországukat. A szegényebb térségeket több anyagi forráshoz kellene juttatni, ez jelenleg nincs így sem a megyék, sem a régiók esetében, hangzott el a találkozón.
Hargita Megye Tanácsa a meglévők mellett további öt díjat hozott létre, amellyel az önkormányzatok teljesítményét ismeri el. Ilyen a Hargita Megye Kultúrájáért Díj, amelyet a kiemelkedő kulturális tevékenységért ítélnek oda, a Hargita Megye Környezetvédelméért és Mezőgazdaságáért Díjat az a polgármesteri hivatal kapja, amely környezetbarát politikát folytat, a sportélet támogatásáért Hargita Megye Sportdíját adják át, a Hargita Megyei Családokért Díj a családbarát politikáért jár, a Hargita Megye Közszolgálatáért Díj pedig a közigazgatásban elért eredményeket méltatja. Az elismerésre a közösség bármely tagja javasolhatja az intézményt, a díjról egy elbírálóbizottság dönt, ismertette Fábián Erika, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.
 
Csíkszereda, 2013. március 4.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774