Több százezer eurós pályázatról is döntöttek

( Szavazat)37 megjelenítés
Gyergyószentmiklóson ülésezett Hargita Megye Tanácsa
A több mint ötszázezer euró értékű, A Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park integrált menedzsmentterve N2000-elvek alapján felülvizsgált kezelési terv és egyéb tevékenységek alapján című projekt finanszírozási szerződésének aláírásáról is döntött Hargita Megye Tanácsának testülete a március 16-i, Gyergyószentmiklósra kihelyezett soros havi ülésén.
A pályázat, amelyet a megyei tanács nyújtott be és nyert meg a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program 4. tengelyén, magában foglalja kilenc szakmai tanumány megírását növény-, állatfajok, élőhelyek állapotáról, ezek feltérképezését, kezelési javaslatok kidolgozását (34 faj, 19 élőhelytípus), monitorozási tervek készítését 34 faj és 19 élőhelytípusról, GIS-térképeket a fajokról, élőhelyekről és GIS-adatbázist, illetve -rendszert; ezenkívül tanösvényt alakítanak ki a Balánbánya és Gyilkostó közti szakaszon pihenőhelyekkel, kilátóval, tájékoztató táblákkal, a nemzeti park menedzsmentjét segítő terepi és irodai eszközöket szereznek be, valamint képzéseket szerveznek a szakemberek számára.
Az ülésnek a római katolikus egyház Korona épülete adott otthont, ahol Portik-Hegyi Kelemen főesperes köszöntötte a mintegy száz egybegyűltet – az érdeklődő helyiek között számos vállalkozó, civil szervezeti képviselő, valamint intézményvezető is jelen volt. A főesperes beszéde után közös imát mondtak. Jelen volt Mezei János polgármester is, aki üdvözölte, hogy Gyergyószentmiklóson tart kihelyezett ülést a megyei tanács, hiszen az ott hozott döntések a várost és környékét is érintik. A városvezető ismertette Gyergyószentmiklós gondjait, amelyek közül az egyik a műjégpálya fenntartása, megköszönte a megyei tanács támogatásait, és további tervek megvalósításához kérte a segítséget. Borboly Csaba tanácselnök válaszában kijelentette: Hargita Megye Tanácsa partnere a gyergyószentmiklósiaknak. A műjégpálya kapcsán elmondta, hogy hajlandók hozzájárulni a működtetéshez, meg kell azonban találni a megfelelő jogi formát, mert a létesítmény a város tulajdona.
A közel ötven napirendi pontot tartalmazó ülésen elfogadták azt a határozatot, amely felhatalmazza a megyei tanács elnökét, hogy tegye meg a Csíki Magánjavakat támogató közösségi fejlesztési társulás (ADI) megalakításához szükséges lépéseket. A Magánjavak vezetősége kérte a megyei tanácsot, hogy vállaljon részt a működtetésben, és a megyei tanács, amint azt az ülésen Borboly Csaba elmondta, a közösségi társulást tartja a megfelelő jogi formának, amelynek alapító tagjai lennének az érintett települések. Az ülésen jelen volt id. Hajdu Gábor, a Csíki Magánjavak hétvégén leköszönt elnöke, aki ismertette a szervezet történetét.
A testület döntött a megyei tanács 2012. évi tagdíjainak tagdíjak befizetéséről is, ez az összeg a gyergyószentmiklósi Arbor Vállalkozók Szövetségének 10 000 lej, a szintén gyergyószentmiklósi Progym Sportklubnak pedig 50 000 lej. Idén lovasprogramokra szintén 50 000 lejt fordítanak – az erről szóló határozat egyúttal jóváhagyja Hargita Megye Tanácsa együttműködését a Csíkiló, a Lobogó és a Krigel sportegyesülettel. A faluképvédelmi programra 400 000 lejt szavazott meg a döntéshozó testület, amely elfogadta a 136-os számú megyei útnak a székelykeresztúri Városdombon áthaladó szakasza javítási munkálataihoz szükséges dokumentációt is.
A megjelent érdeklődők az ülés végén kérdéseket tehettek fel a tanácsosoknak. A felszólalók közül Kolcsár Béla, a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a lakosság tájékoztatásában kérte a megyei tanács segítségét, Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója pedig azt kérte, hogy a megyei tanács anyagilag támogassa múzeumpedagógiai programok lebonyolítását, és hogy lobbizzon a gyilkostói régi alagút múzeummá alakításáért az illetékes szerveknél.
Csíkszereda, 2012. március 17.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774