Több pénzből gazdálkodhatunk idén

( Szavazat)38 megjelenítés

Mintegy tíz százalékkal nagyobb 2012-ben Hargita megye költségvetése az előző évihez képest. A büdzsét Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén szavazták meg, a döntéshozó testület tagjai ezúttal Székelykeresztúron, a Molnár István Múzeumban gyűltek össze január 22-én, vasárnap.

Míg tavaly 241 622 880 lejből gazdálkodhatott a megye, addig idén 264 348 700 lej áll rendelkezésre. Nőttek például a kórházaknak, iskoláknak, egyházaknak szánt alapok, akárcsak a kultúrára vagy gyermekvédelemre elkülönített összegek. Például a kórházaknak elkülönített összeg tavalyhoz képest 223,67 százalékkal nőtt, a speciális iskoláknak szánt kiadás 153,99 százalékkal, kulturális támogatásokra 18,20 százalékkal, gyermekvédelemre 14,85 százalékkal. Mezőgazdasági területen is növekedésről beszélhetünk, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamaránál 26,82 százalékkal nőnek az idei kiadások. A bevételek is nőnek a 2011-es évivel összevetve, összesen több mint 11 százalékkal, például a hozzáadottérték-adóból (TVA) visszaosztott, decentralizált költségek finanszírozására előirányzott pénz (18,09 százalékkal) vagy az állami költségvetésből származó szubvenció (79,08 százalékkal).

A Molnár István Múzeumban jelen lévőket Rafai Emil polgármester köszöntötte, elmondva, hogy Keresztúr térsége hátrányos helyzetben van, tehát ráfér a pozitív diszkrimináció, a nagyobb odafigyelés, ráadásul az Eurpai Unió is az egyenlő esélyek megteremtését szorgalmazza. Példaként említette Nyíregyháza felzárkózást, amely korábban hátrányos helyzetű térség volt, de ma már fejlődés tapasztalható. Borboly Csaba megköszönte a polgámresternek és csapatának az együttműködést, és elismerően szólt a környéken elkezdett projektekről, beruházásokról. Mint mondta, Keresztúr központ jellegét szeretnék erősíteni, ezért ezentúl a megyei tanács tevékenységében nagyobb hangsúlyt kap ez a térség.

A tanácsülésen – mivel a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumnak mai napig sem sikerült szerződést kötnie négy megyei út felújítására az Országos Infrastruktúra-fejlesztési Program (PNDI) keretében – a megyei tanács visszavonta azokat a határozatait, amelyekkel korábban átutalta a szaktárca ügykezelésébe az illető utakat. Ezek a következők: 136A (Maros megye határa – Etéd), 136B (Peszente-tető – Székelypálfalva) 153C (Gyergyóremete – Maros megye határa), 128 (Orotva). Ezek felújítását a megyei tanács vállalja saját költségvetéséből. Borboly Csaba, a megyei tanacs elnöke szerint ez merész döntés, de nem várhatnak a kormányra, amíg az korszerűsíti ezeket a szakaszokat, hiszen ezek a beruházások az érintett települések mindennapi életét befolyásolják.

Terepszemlén jártak a tanácsosok

A kihelyezett ülés előtt Borboly Csaba és a megyei tanácsosok meglátogatták a keresztúri tejfeldolgozó gyárat és a gombatenyészetet. A 2010 tavaszán leállt tejgyárat a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet – bankhitellel, valamint a megyei tanács támogatásával – hamarosan megvásárolja a külföldi tulajdonostól közel 500 ezer euróért, így Varga-Nagy László, a szövetkezet elnöke szerint mintegy 500-600 családnak jelenthet majd megélhetést az üzem, amely májusban indulhat be. Ahhoz, hogy a gyár nyereséges legyen, napi tízezer liter tejet kell feldolgoznia, és az elnök szerint ezt teljesíteni tudják üzleti tervük alapján. Mint Varga-Nagy elmondta, az egész országban és Magyarországon is értékesíteni fogják a tejtermékeket. Borboly Csaba a gyárat kitűnő példának nevezte az összefogásra, és reményét fejezte ki, hogy ez a példa ragadós lesz egész Székelyföldön.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774