Több pénz juthat a Hargita megyei műemlékek felújítási munkálataira

( Szavazat)48 megjelenítés
Csíkszeredában tájékoztatott a kulturális minisztérium tanácsosa
Hegedűs Csilla, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium tanácsosa március 6-án Csíkszeredában munkamegbeszélést tartott az országos műemlék-helyreállítási programról, illetve a gyorsbeavatkozási alapról, a tárca által az idei évben támogatásra javasolt Hargita megyei műemlékekkel kapcsolatban. 
 
 
A megyeháza márványtermében tartott gyűlésen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bakos László, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium Hargita megyei kirendeltségének igazgatója, Márton Ildikó, a megyei tanács keretében működő Műemlékvédelmi Közszolgálat vezetője, az érintett műemlékek tulajdonosai, a települések polgármesterei, valamint a felújítási munkálatok tervezői és kivitelezői. Hegedűs Csilla elmondta, hogy a Kelemen Hunor miniszter által vezetett tárca, immár harmadik éve, jelentős összeget fordít az erdélyi magyar műemlékek helyreállítására.
– Idén több mint tízmillió lejt fordítunk a Hargita megyei magyar műemlékek helyreállítására az országos tervvel, illetve a gyorsbeavatkozási alappal – jelentette ki a miniszteri tanácsos. – Erre a beszélgetésre azért van szükség, hogy gyorsítsuk a folyamatot, megnézzük, hol vannak elakadások, hogy sikerüljön a rendelkezésre álló összegeket teljes mértékben, a lehető leghatékonyabban felhasználni. Nagyon fontos számunkra, hogy sikerült ennyi pénzt előteremteni, hiszen korábban az erdélyi magyar műemlékek nagyon el voltak hanyagolva. Amíg nem RMDSZ-es miniszter volt a kulturális tárca élén, addig a minisztérium a rendelkezésére álló pénznek mindössze a 0,9 százalékát költötte az erdélyi magyar műemlékekre, míg idén ez jóval meghaladja a 30 százalékot.
Hegedűs Csilla azt is elmondta, hogy Hargita megyében összesen több mint 30 műemlékvédelmi projekt fut, ennek egy részét a kulturális minisztérium, egy részét pedig a megyei tanács finanszírozza. A miniszteri tanácsos méltatta azt, hogy Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja a műemlékek helyreállítását, és kiváló partner az épített örökség védelmében.
Borboly Csaba tanácselnök beszédében a szakemberek és a helyi tanácsok partnerségét is értékelte, mint mondta, a műemlék-helyreállítási projektek több lábon állnak.
– Fontos, hogy az önkormányzatok ne csak nyűgnek tekintsék az épített örökséget, hanem értéknek, ami gazdasági szempontból is hasznosítható – hangsúlyozta az elöljáró.
A megbeszélés egyik fő célja az volt, hogy rámutasson: amelyik település fedezni tudja a tervezés költségeit, annak a minisztérium júniusban átcsoportosíthatja a tervezésre szánt összeget a kivitelezésre, így több pénz juthat a munkálatok költségeire. A műemléktulajdonosok, a felújítási munkák tervezői illetve kivitelezői, a helyi önkormányzatok, illetve az érintett intézmények ezen a találkozón értesültek arról, hogy a szaktárca 2012-ben mekkora összeget különített el számukra. Felújítási munkálatokra a csíkszeredai Mikó-várnak hárommillió lejt, a székelyderzsi unitárius templomnak egymillió lejt, a székelydályai református templomnak 250 ezer lejt, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskolának 300 ezer lejt, a székelyudvarhelyi Székely Támadt várnak tervezésre-kivitelezésre 565 ezer lejt, tervezésre pedig a csíkszentimrei Henter-kúriára 100 ezer lejt szabott meg a minisztérium. Mindezek mellett Hargita Megye Tanácsának Műemlékvédelmi Közszolgálata idén 40 ezer lejt műemlékfelmérésre, 40 ezer lejt felújításra, 20 ezer lejt pedig a Virtuális Székelyföld népszerűsítő projektre fordít. Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa a magántulajdonban lévő műemlékekre is pénzt fordít, az idei pályázati keretösszeg 250 ezer lej.
 
Csíkszereda, 2012. március 6.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774