Több mint 400 000 lejes támogatás a Caritas két programjára

( Szavazat)49 megjelenítés
Tovább bővül az otthongondozói és a falugondnoksági program
Hargita Megye Tanácsa idén 390 000 lejjel támogatja a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói programját, továbbá mintegy 34 000 lejjel a falugondnoksági programot. Erről tájékoztatták a sajtó képviselőt május 8-án, kedden a csíksomlyói Jakab Antal Felnőttképzési Konferenciaközpontban. 
 – Ezen a héten azokkal a programokkal foglalkozunk kiemelten, amelyek a családok helyzetét próbálják kezelni. Itt még nagyobb összekapaszkodásra van szükség. Példaértékű tevékenységnek tartjuk, amit a Gyulafehérvári Caritas végez hivatásos munkatársaival és több száz önkéntesével. Amikor kevés a pénz, akkor is lehet szeretetben, törődésben és szolidaritásban találnunk megoldást. Hiszünk a lentről való építkezésben. Két programunk előélete nagyon régre nyúlik vissza, már 2004-ben körvonalazódott, sőt már előtte is – mondta elöljáróban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyei tanács 2004 óta támogatja ezt a tevékenységet, 2011-ben már 65 településen működött a szolgálat. Ebben az évben a Caritas otthoni beteggondozói programját a megyei tanács 390 000 lejjel támogatja.
– Példaértékűnek tartom, hogy Hargita megyébe járnak tanulni más megyékből, tapasztalatot szerezni, hogyan működik nálunk az otthongondozói szolgálat – jegyezte meg Borboly Csaba, aki aggodalmának adott hangot, hogy azoknak a lehetőségeknek, kormánypénzeknek a jó részét, amelyeket a megyének sikerült megszerezni, az új kormány vissza akarja venni.
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálatának igazgatója az otthongondozói programot ismertette. Az otthoni beteggondozás olyan szak- és alapápolási, valamint szociális jellegű szolgáltatásokat foglal magában, amelyek hiánypótló szerepet töltenek be az idősek és ágyhoz kötött betegek ellátásában. A testi szükségletek kielégítése mellett nagy hangsúlyt fektet a gondozottak lelki támogatására is, ami könnyebbé teszi számukra a helyzetük megélését. Működését tekintve az egyik leghumánusabb, leghatékonyabb és egyben legköltségkímélőbb ápolási rendszer, amelyet az Európai Unió szociálpolitikája is elismer.
A falugondnoksági program megvalósításairól Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés vezetője számolt be. A program célja az elszigetelt vagy kistelepülések társadalmi hanyatlásának megállítása, a társadalom vérkeringésében való bennmaradásának segítése, fékezve az elsorvadást és lemaradást. Továbbá az életfeltételek javítását, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, a szociális alapellátások kiépítését, a jobb életminőség elérését és a fiatalok vidéki kötődésének erősítését is célul tűzte ki a program. 2009 óta a falugondnoki szolgálat akkreditált szociális szolgáltatás.
Jelenleg a Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton, a Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön, a Farkaslakához tartozó Pálfalván, a Korondhoz tartozó Fenyőkúton és Pálpatakán, Gyergyóremetén, valamint a Tölgyes községhez tartozó Recefalván, Péntekpatakán és Hágótőn működik a szolgálat, amelynek szociális jellegét szeretnék kiterjeszteni a vidékfejlesztés irányába egy közösséget mozgósító, facilitátori szerepkörrel kiegészítve. Ezt az elképzelést szeretnék gyakorlatba ültetni a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Csinód, Egerszék kistelepüléseken induló tevékenységük során.
A falugondnoksági programba beszálltak a polgármesteri hivatalok, amelyek a falugondnok bérét biztosítják, civil szervezetek a falugondnok által használt gépjárművet és mobiltelefont biztosítják, a megyei tanács pedig állja a gépjármű üzemanyagának és a mobiltelefonoknak a költségeit.
– A falugondnokságnak óriási szerepe van az otthongondozói program mellett, ezek egymást jól kiegészítik, egymást erősítő hatásuk van – hangsúlyozta Borboly Csaba.
A falugondnoksági programot immár nyolcadik éve működtetik sikeresen hat elszigetelt településen, ezek számát idén tizenegyre bővítik. Hargita Megye Tanácsa ebben az évben 33 810 lejjel támogatja ezt a Caritas-programot.
 
Csíkszereda, 2012. május 8.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774