Tízezer eurót is megspórolhat, aki modern székely házat épít

( Szavazat)51 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa negyedik éve nyújt támogatást faluképvédelmi tanulmányokra megyeszerte. A program keretében lezajlott tanulmányokról és következő lépéseiről Az épített örökség fenntarthatósága Hargita megyében című konferencián tájékoztattak február 22-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán.  
 A Hargita Megye Tanácsa által, a Romániai Építész Kamara Brassó–Hargita–Kovászna megyei kirendeltségének főtámogatásával szervezett rendezvényen az építészek előadásaikban ismertették a faluképvédelmi és a Modern Székely Ház programot is, valamint a műemlékvédelmi és az általános épített örökségre vonatkozó Hargita megyei stratégiát. A megnyitón a megyei tanács részéről jelen volt Borboly Csaba elnök, Birtalan József alelnök és Fülöp Otília főépítész. Borboly Csaba beszédében megköszönte az építészek faluképvédelmi munkáját, és kifejtette, hogy szemléletváltásra van szükség a középületek építésénél is, amelyek esetében a megyei tanács a fa, illetve helyi építőanyag felhasználását részesíti előnyben, mert ezáltal munkahelyek létesülhetnek, ugyanakkor a régi épületek felújítása is feladat.
– Arra kell törekedni, hogy ne lebontsunk és újat építsünk, hanem őrizzük meg azt, ami szép, még akkor is, ha az több vesződéssel jár, mert a globalizáció közepette ettől maradunk másak, ez is hozzájárul önazonosságunk megőrzéséhez – jelentette ki a megyeelnök hozzátéve: – Elkezdődött egy folyamat értékeink megőrzésében, és egyre inkább megmutatkozik a szépre való igény. Sokan immár nem a Budapestről hazafelé utazva lefényképezett házat kérik a tervezőtől, hanem egységes, hagyományos faluképben kezdenek gondolkodni, amit támogatunk.
Borboly Csaba kitért arra is, hogy szigorítani kellene az építkezések jogi szabályozását, ugyanakkor lehetőséget kell biztosítani a tájba illő építkezésre, ezt a célt szolgálja a megyei tanács Modern Székely Ház programja.
Mint elhangzott, Hargita megye talán az ország egyetlen megyéje, amely műemlékvédelmi stratégiát készít. Borboly Csaba szerint az őseink által épített értékek megmentésére tett erőfeszítések eredményesebbek lehetnek, ha a megyei tanács ezt a stratégiát tanácshatározattal erősíti meg. Ez a stratégia szükséges ahhoz, hogy Székelyföld vonzó maradjon, és az itt lakók megőrizzék történelmi örökségüket.
A Modern Székely Ház programmal a megyei tanács azt szeretné, ha már az idei évtől fiatal értelmiségi családok számára kényelmes, komfortos, ugyanakkor tájba illő házak készülnének, akár régiek felújításával. Mint Borboly Csaba nyilatkozta, nem elég beszélni Székelyföld szépségéről, hanem meg is kell ezt a szépséget őrizni, illetve jó irányba alakítani. A www.epitettorokseg.ro honlapon bárki elérheti a Modern Székely Ház program tervrajzait, fényképeit, a megyei tanács ezzel is bátorítja a hagyományos arculatú házak építését, illetve a régiek tájba illő felújítását. A programot Gergely Attila építész mutatta be, aki elmondta, partnereket keresnek a településeken a program lebonyolításához. A kész házterveket ingyen szándékoznak odaadni bárkinek, ezzel segítve a hagyományos falukép megőrzését, illetve azokat, akik építkeznek, hiszen egy épület megterveztetése sokszor eléri a tízezer eurót is.
– A székely zászló, a székely történelemkönyv meg a Székely termék mind fontos, de emellett fontos a hagyományos székely táj megőrzése is, új székely házak építésével, illetve régiek megmentésével – nyilatkozta a megyeelnök.
A Korodi Szabolcs építész által moderált előadásokon bemutattak Leader-pályázati lehetőségeket, passzívház-mintatervet, kászoni példákat, gyergyócsomafalvi és csíkbánkfalvi házat, majd a rendezvény a Portugál–magyar építészeti párhuzamok című kiállítással zárult.
 
Csíkszereda, 2013. február 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774