Tizenkilencmillió lejt osztottak le a településeknek a megyei tanács rendkívüli ülésén

( Szavazat)44 megjelenítés
Összesen tizenkilencmillió lejt osztott le a településeknek Hargita Megye Tanácsa a március 8-án tartott rendkívüli ülésén. Az összeg a Hargita megyei adófizetők által befizetett általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból származik, hangsúlyozta Borboly Csaba megyeelnök, aki elmondta, hogy az elosztásnál az elkezdett fejlesztések folytatását kívánták biztosítani. 
 – Mivel ellenzékben vagyunk, kevesebb pénzzel számolhatunk, mint korábban, ezért arra kértük a polgármestereket a több hónapos egyeztetések során, hogy a mindennapi élethez szükséges munkálatok kivitelezéséhez, illetve folyamatban lévő építkezések, munkálatok befejezéséhez kérjenek támogatást – fejtette ki Borboly Csaba megjegyezve, hogy Hargita Megye Tanácsa, az országban talán egyedülálló módon, pályázati rendszerben osztja le a pénzösszegeket a településeknek, és megköszönte a településvezetőknek, hogy megértették a helyzetet, és együttműködtek.
A rendkívüli ülésen utak javítására, önkormányzatok európai uniós pályázathoz szükséges önrészének biztosítására is osztottak le pénzt, a forgalom biztonságosabbá tétele érdekében járdák építését támogatják, ugyanakkor az egyházi ingatlanok is kiemelt figyelmet kapnak, és segítik a kisebb-nagyobb gazdaságserkentő beruházásokat is, amelyek által munkahelyek létesülhetnek (ilyenek a tusnádfürdői és borszéki gyógykezelő központok, a gyümölcsfeldolgozók stb.). Nagyon fontos a községi úthálózatok javítása is, hangsúlyozta Borboly Csaba, így például támogatják a szépvízi Templom utca felújítását. A megyeelnök hozzátette, hogy az EU-s pályázatok önrészének támogatásával az adott projekt 98%-os uniós finanszírozását segítik elő.
– Van, ahol a megyei tanács által nyújtott anyagi támogatás csak a kovász, egy kis rész, de együttes erővel, közösségi összefogással valósulnak meg az elképzelések, helyi alapanyagok, gépek felhasználásával, kalákában – mondta a megyei tanács elnöke.
Csíkszeredában a Márton Áron Gimnázium bentlakásának építésére, Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium felújítására, valamint a csereháti szociális lakások építésére utalnak ki pénzt. Gyergyószentmiklóson többek között a Csíky-kertbe vezető út felújítását segítik a jelen leosztással, de Borboly Csaba megjegyezte, hogy a soron következő tanácsülésen nagyobb összeget szavaznak meg a városnak, mégpedig a műjégpálya korszerűsítésére, amire a megyei tanács ígéretet tett. Csíkcsicsó útjavításra, Csíkszentgyörgy csatornázásra, Csíkdánfalva a kultúrotthon beszakadt mennyezetének javítására, Csíkszentlélek sportterem építésére, a gyimesi települések utak és járdák javítására, Csíkszentmihály iskola korszerűsítésére és csatornázásra, Pálfalva a kultúrotthon bővítésére, Kászon iskolafelújításra, Csíkszentdomokos pedig kultúrotthon felújítására kért és kapott támogatást. A megyei tanács által visszaosztott összegből Szentsimonban vizet fognak vezetni, Madéfalván a Siculicidium emlékmű környezetét újítják fel, a jövő évi 250. évfordulóra készülve, Tusnádfürdőn pedig a wellnessközpontot üzemelik be. Székelykeresztúron zöldségpiacot, Küküllőkeményfalván közösségi házat, Kápolnáson térfigyelő rendszert, Felsőboldogfalván gyümölcsfeldolgozót, Lövétén iskolát támogatnak. Homoródszentmárton községben az Almási-barlanghoz vezető utat javítják fel, Oklándon az iskolát bővítik, Parajdon szintén utat javítanak, Siménfalván vizet vezetnek és iskolaépületet javítanak, Zetelakán aszfaltoznak a megyei tanács által visszaosztott összegből, míg Maroshévízen a SMURD-központ létrehozásához járulnak hozzá. Gyergyóremetén óvodát, Gyergyóhollón ravatalozót építenek, Tölgyesen csatornáznak, Szárhegyen a Lázár-kastélyhoz vezető utat teszik rendbe. Vasláb és Marosfő utak és járdák rendbetételére és a sportközpont rendezésére, Ditró a hulladéklerakóhoz vezető út kialakítására, Gyergyóújfalu csatornázásra, Csomafalva gyümölcsfeldolgozóra, Alfalu iskolaépület befejezésére és tűzoltószertárra, Salamás parkoló kialakítására, Galócás kultúrotthon javítására, Bélbor egyházi ingatlanok rendbetételére kapott pénzt a megyei tanács rendkívüli ülésén. A felsorolás korántsem teljes, hiszen mind a 67 Hargita megyei önkormányzat kapott pénzt.
A megyeelnök azt is elmondta, hogy a megye idei költségvetéséből, amelynek tervezete a soron következő tanácsülés napirendjén szerepel, tízmillió euró hiányzik, mivel a kormány tavaly felemelte ugyan a korábban 25 százalékkal csökkentett közalkalmazotti béreket, de idén nem biztosította ezt a különbözetet. Hétmillió euró fejlesztésekre kellene, kétmillió személyzeti költségekre, egymillió pedig a gyermekvédelmi rendszerbe.
A Hargita Stúdió tanácsülésről szóló összefoglalója megtekinthető itt: http://hargitatv.ro/2013/rendkivuli-megyei-tanacsules-2013-03-08/
 
Csíkszereda, 2013. március 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774