Tizenegy együttes ropta a táncot Balánbányán

( Szavazat)24 megjelenítés
Október 18–21. között tizenhatodik alkalommal szervezték meg a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált Balánbányán. A fesztivál szombati gálaműsorán az ország különböző vidékeiről és a határon túlról érkező tizenegy tánccsoport tagjai egy-egy rövid koreográfiát mutattak be vidékük jellegzetes táncaiból.  
 A gálaműsor kezdetén házigazdaként Mihály Csaba, a Botorka Művelődési Egyesület elnöke, Székely Ágnes tanítónő és Brezovszky György Ádám polgármester köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt.
– A balánbányai Nexus Alapítvány és a Tanulók Háza közös tevékenységének köszönhető az, hogy tanév közben hetente több mint 300 gyermek tanul néptáncot Balánbányán és Csíkszentdomokoson. A gyermekekből az évek során tánccsoportok verbuválódtak: ezek képviselik régiónkat különböző neves fesztiválokon. Szabad és szívből jövő táncuk mindig magával ragadja a közönséget, többször megfordultak már hazai és külföldi fesztiválokon és néptánctáborokban. Nagyon fontosnak tartják a falusi élet íratlan szabályai szerint való élet ismertetését, mert ez jellemalakító, erkölcsnevelő volta mellett hagyománytisztelő, értékmegőrző társadalmat teremt és kíván – fogalmazott Mihály Csaba.
A fesztivál legfontosabb üzenete a kultúrák közötti párbeszéd, az együttműködés és a csoportmunka népszerűsítése. Az idei találkozóra Szlovákiából és Magyarországról négy együttes érkezett, ugyanakkor Szamosújvárról és Olt megyéből is voltak résztvevők. Hargita megyéből a kozmási Lungo Drom, a csíkszeredai Köpice, a gyergyószentmiklósi Hóvirág, a gyimesközéploki Gyimesi Fiatalok és a házigazda Ördögborda néptáncegyüttes lépett színpadra.
A XVI. Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ 5000 lejjel támogatta.
 
Csíkszereda, 2012. október 21.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774