Tizedszer rendezték meg a Csángó Napot Csíkszeredában

( Szavazat)31 megjelenítés
 Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ november 13-án, vasárnap immár tizedik alkalommal szervezte meg a moldvai csángó kultúrát, néphagyományt ismertető és népszerűsítő Csángó Napot Csíkszeredában, melynek mottója a száz éve született Lakatos Demeter csángó költő verssora: „Moldovának tájairól érkezem...”.
\n
\n
 
\n
 
\n
A rendezvény A moldvai csángókért szól a harang címmel tartott ünnepi szentmisével kezdődött a Millenniumi templomban, majd délután a megyeháza márványtermében folytatódott. Az utóbbi helyszínen az egybegyűlteket Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy immár tizedik alkalommal rendezhetik meg a Csángó Napot Csíkszeredában. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a moldvai csángómagyarokra és a csángómagyar kulturális értékek felmutatására nagy figyelmet kell fordítani.
\n
 
\n
– A szívós és kitartó munkának mindig van eredménye. Ki kell tartani, büszkéknek, elégedetteknek kell lennünk az eddig elért eredményekkel, hisz a kicsi dolgokból lesznek a nagy dolgok, és együtt, közös erővel képesek vagyunk egymást megvédeni, képesek vagyunk közösen erőfeszítéseket tenni egy szebb jövőért. Ha felelősen akarunk dönteni, akkor nekünk itt Székelyföldön kulturális támogatási lehetőségeinkről le kell mondanunk a szórványban, illetve a Moldvában élő magyar ajkúak javára, hiszen nekik nagyobb segítségre van szükségük identitásuk megőrzésében. Itthon rengeteg erőforrásunk és tartalékunk van, amit ki kell használni és jól kell felhasználni. Bukarest, Budapest és Brüsszel nélkül is képesnek kell lennünk egy fenntartható rendszer kialakítására – hangsúlyozta a tanácselnök.
\n
 
\n
A moldvai csángómagyarok szövetsége nevében Ferenczi Gabriella köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvény irodalmi műsorral folytatódott, a Csíkszeredában tanuló moldvai diákok előadásában. Halász Péter Lakatos Demeter születésének 100. évfordulója alkalmából, míg Farkas Gábor irodalomkritikus Csángó szerzők az irodalomban címmel tartott előadást. A résztvevőknek lehetőségük nyílt találkozni és beszélgetni moldvai csángó szerzőkkel és alkotókkal, Duma Andrással, Iancu Laurával, Nyisztor Tinkával. A rendezvény végén a Petrás Mária keramikusművész és Ádám Gyula fotográfus alkotásaiból készült kiállítást nyitották meg.
\n
 
\n
 
\n
 
\n
Csíkszereda, 2011. november 13.
\n
 
\n
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774