Tisztelgés Nyirő József emléke előtt

( Szavazat)38 megjelenítés
Székelykapu avatás a máréfalvi iskolánál
 
A máréfalvi Nyirő József Általános Iskola mára kibővített, felújított korszerű iskolává nőtte ki magát, amit méltó képpen székelykapu avatással ünnepelt a közösség május 24-én, csütörtökön. 
 A kapunyitási ünnepség résztvevőit elsőként Kovács Piroska, máréfalvi nyugalmazott tanár, néprajzkutató köszöntötte, akit az örökségvédelem területén végzett elkötelezett munkájáért Europa Nostra–díjjal jutalmaztak. A rangos elismerést június elsején, Lisszabonban veheti át a díjazott, aki Romániában egyedüli személyként kapja meg a magasrangú elismerést.
„Olyan megvalósításnak vagyunk szemtanúi, amit érdemes megünnepelni. Ez a megvalósítás komoly erőfeszítés, anyagi támogatás gyümölcse. Felelős vezetőink közös összefogásának gyümölcse, hogy ez az iskola ma így néz ki. Az épület közpénzekből, állami támogatással épült, szépült. Máréfalvának a kapuállító faluként ment híre a nagyvilágban, ezért úgy gondoltuk, hogy ehhez a felújított iskolához ilyen díszes székelykapu illik. Úgy gondoltuk, hogy van ebben a faluban annyi életerő, egészséges gondolkozás, hogy tudunk létrehozni egy közösségi kaput. A most megnyíló kapu nem állami támogatással készült, hanem civil összefogás eredménye.” – hangsúlyozta Kovács Piroska, a székely kapu megálmodója és tervezője. Beszéde végén köszönetét fejezte ki Lukács Sándor és Szima András faragómestereknek. „Nem csak vésőkkel és jó szerszámokkal, hanem szívvel és lélekkel dolgoztak az iskola egykori tanulói” – fogalmazott Kovács Piroska, a Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület vezetője, aki köszönetet mondott a három Páll fivérnek is, akik a kapu anyagi költségeit fedezték.
„Igazság és becsület, hűség és szeretet, szorgalom és hit Istenben – lakozzék mindörökké ez életben. Isten segedelmével állítottuk anno domini MMXII május” – olvasható a székelykapu bejárati részén. A kapun az iskola névadójának utolsó levelének sorait idézik: „Uram, Jóisten! Ha testemet nem is, de legalább lelkemet vidd haza a házsongárdi vagy udvarhelyi temetőbe, vagy terítsd le az áldott földön, hogy attól is nőjön a füvük, szebbüljön a virág...”
Dávid Lajos a község polgármestere után Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. „Máréfalván van egy közösség, ahol Nyirő József gondolatvilágát, értékrendszerét, elveit képviselik tovább. Nem élnek vele vissza, hanem mennek előre és a jövőbe tekintenek. Köszönhetően annak, hogy volt összefogás, volt együttműködés.” – emelte ki a megyeitanács-elnök, aki az önkormányzat kiadványaiból összeállított ajándékcsomagot nyújtott át Bogos Rozáliának, az iskola igazgatónőjének. A beszédek sorát Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő, Dr. Verestóy Attila szenátor és Bogos Rozália igazgató folytatta.
Az iskola tanulóinak zenés-verses műsorát követően a máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület táncolt. Az ünnepség az iskola és a székely kapu megáldásával, valamint a székely himnusz eléneklésével zárult.
 
Csíkszereda, 2012. május 24.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774