Tisztelgés egy jó pásztor előtt

( Szavazat)37 megjelenítés
Emléktáblát avattak Hajdó István főesperes tiszteletére Nyikómalomfalván december 8-án, szombaton. Daniel Ernő András nyikómalomfalvi plébános az ünnepség elején elmondta, Hajdó István főesperes igazi lelki atya volt fiatalok és idősek, egészségesek és betegek számára egyaránt, kitörölhetetlen örökséget, emléket hagyott az egyházközségnek, amelyben a szülőföld szeretete és az összetartás fontossága hangsúlyos helyet foglalnak el. 
 – Hajdó István főesperes igaz ember volt, és minden szolgálati helyén nagy erővel hirdette Isten igéjét – elevenítette fel Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere. – Megtiszteltetést jelentett számomra, hogy Gyergyószentmiklóson többször megfordulhattam mindannyiunk Hajdó pap bácsijánál. Mindig bátorította nemzettársait, és külön emlékezetesek maradnak számomra a 2005-ös csíksomlyói pünkösdi búcsún elhangzott szavai: „A megoldott kévét, amíg nem késő, együtt gyűjtsük össze!”
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Ambrus Sándor térségi megyei tanácsos székely zászlót adott át az egyházközség vezetőjének. A kék-arany lobogó átadásakor Borboly Csaba elmondta, külön örömet jelent számára, hogy együtt ünnepelhet Nyikómalomfalva közösségével, és hogy éppen ezekben az időkben adományozhat a megyei tanács részéről székely zászlót, amikor több fronton is támadják közösségi szimbólumainkat. A mi válaszunk legyen egyértelmű, használjuk minél szélesebb körben közös identitásunk jelképeit! – hívta fel a figyelmet Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Az emléktábla-avatást, a koszorúzást, valamint a helyi fiatalok kulturális műsorát követően a megemlékezés a szeplőtelen fogantatás ünnepén megtartott szentmisével folytatódott. A mise után könyvbemutatót tartottak: dr. Vencser László és Varga Gabriella mutatták be az általuk szerkesztett Hajdó István Breviárium kötetet. Dr. Vencser László, a Gyergyóditróból elszármazott teológusprofesszor a könyvbemutatón hangsúlyozta: nem szabad megfeledkeznünk a Hajdó Istvánhoz hasonló emberekről. Varga Gabriella erdélyi származású budapesti újságíró, a Jakab Antal Keresztény Kör vezetője a szépszámú hallgatóságnak elmondta, hogy a breviárium szemelvényes könyv, Hajdó István szentbeszédeiből, írásaiból és a vele készült interjúkból tartalmaz részleteket, tizenegy tematika szerint rendszerezve. Hajdó atya személyiségére emlékezve Varga Gabriella felelevenítette: nagy szeretet és tisztelet övezte őt, ezt jelzi az a tény is, hogy többek közt aranyszájú szónoknak, aranyembernek, igaz embernek is nevezték.
 
Csíkszereda, 2012. december 8.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774