Tiszta víz Csíkszentkirálynak

( Szavazat)73 megjelenítés
Modern szűrőberendezéssel egészült ki Csíkszentkirály ivóvíz-szolgáltató rendszere, amelyet hivatalosan november 28-án adtak át Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Becze István megyei tanácsos, Tánczos Barna államtitkár, a helyi elöljárók és a kivitelező cég képviselője jelenlétében. A beruházást a szentkirályi rendszer szűrőinek elavultsága tette szükségessé, és a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium által az 1997. évi 577-es kormányhatározat értelmében kiírt, a megyei és községi utak felújítását, modernizálását és aszfaltozását, a falvak, valamint turisztikai erőforrásokkal rendelkező közigazgatási egységek vízszolgáltató, csatorna és szennyvízkezelő rendszereinek kiépítését támogató program révén valósulhatott meg.
 
 
Az avatáson Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester elmondta, hogy a 37 évvel ezelőtt épült vízszolgáltató rendszer az utóbbi években az esőzések alkalmával nem bírta a terhelést, és a vezetékekből gyakran kávészínű víz folyt.
 
A helyzet orvoslására 2009-ben nyílt lehetőség, amikor a szentkirályi rendszer modernizálási és felújítási dokumentációját a megyei tanács sikeresen eljuttatta az 577-es számú kormányhatározat révén megvalósítandó fejlesztések listájára – mondta a polgármester, egyben elégedettségének hangot adva amiatt, hogy az utóbbi években jól haladt a megyei út felújítása Büdösfürdő felé, de számos más beruházás is.
 
A rendszer bővítése egy, a vízszűrők periodikus tisztítását lehetővé tevő tartállyal és visszapumpáló rendszerrel küszöböli az ivóvíz szennyeződését esőzés esetén, így ezután a háztartásokba nem jut elszíneződött víz.
 
Borboly Csaba szerint a község az elmúlt három évben sokat fejlődött, ami főként az összefogásnak köszönhető, amely jól működött helyben és kormányzati szinten egyaránt. A fejlődés a tudatos pénzköltés eredménye.
 
– Örvendek, hogy a település vezetősége tudja, mit akar, letisztult, hogy mit hogyan lehet elérni. Ez sokat segít a mi munkánkban is, mivel átláthatóbb, célratörőbb követelésekkel fordulhatunk a kormányhoz is, amelytől nem utolsósorban Tánczos Barna államtitkár révén megfelelő támogatásban is részesültünk. Dolgoznunk kell, hogy legyen előrelépés, mert minden megvalósítás több és több pénz kiutalását indokolja – mondta Borboly Csaba.
 
Tánczos Barna államtitkár volt az, aki 2009-ben, miután véget ért az a kedvezőtlen időszak, amikor két román párt osztotta a kormánypénzeket, előásta a minisztérium fiókjából a szentkirályi dokumentációt. Elmondása szerint a rendszer felújításának jelentőségét helybeliként ő maga is átérzi. Éppen ezért még jobban örvend, amikor a kevésből a Hargita megyei településeknek sikerül kicsivel többet juttatni. Az államtitkár ugyanakkor felhívta az elöljárók figyelmét, hogy hamarosan újabb támogatások lehívására lesz lehetőség a 2006. évi 7-es számú kormányrendelet alapján.
 
Csíkszereda, 2011. november 28.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774