Tervek a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoportban

( Szavazat)35 megjelenítés
A Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport 2013-as tevékenységéről egyeztetett április 9-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Pál-Antal Sándor és Mihály János történészekkel. A megbeszélésen részt vett László Judit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője és Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője is. 
 Borboly Csaba elismeréssel szólt a munkacsoport szakmai tevékenységéről, és elmondta, hogy a szakértői testület egyre inkább a székely múlt megismerésének, a közösségi azonosságtudat megerősítésének egyik legjelentősebb intézményévé válik.
A 2009-ben megalakult munkacsoport jelentős tudományos tevékenységgel rendelkezik, neki köszönhető a Székelyföldi pecsétek és címerek kiállítás, amely olyan tárgyi emlékeket vonultat fel, amelyek a székely székek és települések múltját a legeredetibb módon, történelmi értékük és szimbolikus töltetük révén reprezentálják. A kiállítás számos helyszínen volt megtekinthető, köztük Budapesten is.
Ugyanakkor a munkacsoport nevéhez fűződik a Címer és pecsét a Székelyföldön tanulmánygyűjtemény két kötetének összeállítása. Tervbe vették egy román nyelvű összefoglaló tanulmány összeállítását is, amelyben román történészeket is szeretnének megszólaltatni.
Felmerült a Hargita és Kovászna megyével való együttműködés szorosabbra fűzése annak érdekében, hogy átfogó tanulmányok készülhessenek Székelyföldről, és a román nyelvű Címer és pecsét a Székelyföldön tanulmánygyűjtemény készítésébe is szeretnék intenzíven bevonni a két szomszédos megye szakembereit.
A tervek között szerepel a munkacsoport jogi státusának megerősítése egy egyesület bejegyzésével, ugyanakkor a nagy igénynek megfelelően tervezik a A székelység története kézikönyv és tankönyv újabb kiadását is.
 
Csíkszereda, 2013. április 9.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774