Természeti értékeink biztosíthatják az itt élők megélhetését

( Szavazat)36 megjelenítés
Uniós projekt a Hargita megyei élővilág sokszínűségének megőrzéséért
Romániában egyedülálló kezdeményezésként Hargita Megye Tanácsa a megye területén található nagy kiterjedésű természetvédelmi területek biodiverzitásának megőrzését szolgáló egységes menedzsmentrendszer kialakítására nyújt be pályázatot az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) 4-es tengelyére.
A természetvédelmi területek fenntartható kezelését célzó megyeszintű projektbe a megyei tanács partnerként szeretné bevonni ezen területek gondnokságát ellátó szervezeteket, amelyek képviselőivel február 23-án egyeztettek a csíkszeredai megyeházán. Az egyeztetésen részt vett a Kelemen Márton, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium miniszteri tanácsosa, a pályázatírással megbízott tanácsadó cég képviselője, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi szakemberei, illetve a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI) képviselői.
Hargita megye területének 34 százaléka Natura2000-es és nemzeti védettség alatt álló terület, ennek egy része a 2011-es év folyamán vált védetté, a Natura2000-es madárvédelmi és élőhelyvédelmi területek kiterjesztésével. Sok nagy kiterjedésű természetvédelmi terület fenntartható fejlesztésére nem született még elképzelés, sőt számos olyan terület van, amelynek gondnoka sincs. Ugyanakkor a védett területek kiterjesztése is jelentős problémát okoz a meglévő gondnokszervezetek számára, hiszen sem anyagi sem személyi kapacitása nincs egyeseknek a megnövekedett területek megfelelő menedzsmentjének az ellátására. Hargita Megye Tanácsa ezt az űrt szeretné pótolni a pályázattal, amelynek egyik fontos megvalósítása lenne a hiányzó menedzsmenttervek elkészítése és a védett területek élővilágának teljes feltérképezése. Ezen kívül a húsz millió eurós pályázatból megteremtenék a látogatói infrastruktúra alapjait kilenc teljes felszereltségű információs pont kialakításával és egy látogatói központ építésével, valamint a területek kezeléséhez szükséges terepi és irodai felszerelések beszerzésével. A tervek között szerepel egy ökológiai folyósó kialakítása a Vargyas-szoros és a Madarasi Hargita Natura2000-es területek között, valamint a környezeti nevelés és hiánypotló szaktanulmányok elkészítése is. Az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) ez az ötödik és egyben utolsó kiírása, így ez az utolsó lehetőség arra, hogy a költséges menedzsmenttervek európai uniós pénzből elkészülhessenek.
A természetvédelmi területek gondnokságát ellátó szervezetek eddig – egymástól függetlenül – nyolc pályázatot tettek le az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának (POS MEDIU) 4-es tengelyére az általuk kezelt terület menedzsmenttervének elkészítésére. Jelenleg egyetlen menedzsmentterv sincs még hivatalosan elfogadva. Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése nem befolyásolja a gondnokszervezetek által megpályázott és jelenleg jóváhagyás alatt álló, illetve a folyamatban levő menedzsmentterveket. A megyei tanács ezeknek az elképzeléseknek egy átfogó rendszerbe való integrálásával szeretné megalapozni a Hargita megyei természetvédelem fenntarthatóságát, illetve a természeti értékek következő generációk számára való megőrzését. Ennek a célnak a megvalósítása érdekében a megyei önkormányzat partnerségre kérte fel a meglévő gondnokszervezeteket, illetve adminisztrátorokat.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a gondnokszervezetek képviselőivel tartott megbeszélésen a természetvédelmi területek fenntartható kezelésének fontosságát hangsúlyozta.
– Oly módon kell megvédenünk természeti értékeinket, élővilágunkat, hogy az itt élő emberek is haszonélvezői legyenek ennek. Míg nyugaton az élővilágban nagy károkat okoztak, és ezt felismerve intézményesítették a természetvédelmet, addig a székely ember képes volt megőrizni a minket körülvevő, nyugatiak által csodált biológiai sokszínűséget. Mindannyiunk érdeke, hogy hosszú távon is megőrizzük az embernek a természettel való harmonikus együttélését. Habár a természetvédelem nem kifejezetten hatásköre a megyei tanácsnak, mégis olyan problémával találkoztunk a megváltozott törvényi előírásoknak, uniós követelményeknek az eredményeként, hogy úgy éreztük, az emberek mellé kell, hogy állnunk, és felvállaljuk a koordináló szerepet egy hosszú távon fenntartható rendszer érdekében, még akkor is, ha ez nehézségekkel és sokszor kényelmetlenségekkel jár – hangsúlyozta a tanácselnök. Borboly kifejtette: „Ezzel a projekttel is Székelyföldet szeretnénk erősíteni és természeti értékeinket fenntartható módon, megélhetést biztosítva megőrizni az unokáink számára. Reményeink szerint erre a célra sikerül sok európai uniós pénzt lehívnunk, és a települések többségének hasznot generálnunk. Az emberek eddig csak a természetvédelmi területek negatívumait látják, de bízunk benne, hogy ennek a projektnek a sikerességével gazdasági hasznot is hozunk számukra. A Natura2000-es területeken megtermelt élelmiszer, az itt előállított hús-, tej-, erdei gyümölcs és mezőgazdasági termékek könnyebben nyerik el a biominősítést, és ezáltal jóval emelkedik a piaci értékük is. A székely termékek jövőjét az értékes természetvédelmi területeink biztosíthatják. Ebben a folyamatban van segítségünkre a kormányon levő RMDSZ és Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter”.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774