Terítéken a székely települések fejlesztése és A székelység története könyv

( Szavazat)76 megjelenítés
A székely falvak fejlesztése, a munkahelyteremtés és A székelység története című könyv volt a témája a Tusnádfürdőn november 21-én megrendezett Székelyföldi Akadémiának, amely Hargita Megye Tanácsa vidéki értelmiségieknek szóló előadás-sorozata. 
 A tusnádfürdői Csukás Szálloda konferenciatermében házigazdaként Melles Mária, Tusnádfürdő alpolgármestere, a megyei tanács részéről pedig Ferencz Salamon Alpár tanácsos köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Korodi Attila parlamenti képviselő Fenntartható, fejlődő székely település. Gazdálkodjunk okosan településeinken! címmel tartott előadásában kiemelte: minden településnek felelőssége az, hogy a helyieknek minél több munkahelyet teremtsen.
– Újra kell gondolni településeink fenntarthatóságának és fejlődésének kérdését, és olyan életteret kell kialakítani, amely az eddigi kilátástalanságot célokkal helyettesíti – mutatott rá Korodi Attila. A csíkszéki parlamenti képviselő meglátása szerint annak, hogy az önkormányzatok lehetőséget teremtenek a fiatalok számára, hogy saját településükön elhelyezkedhessenek, normálisan berendezkedve élhessék az életüket, a település is haszonélvezőjévé válik. – Mindig arra gondolunk, hogy a nagy cégeknek kell megoldaniuk a munkahelyhiány kérdését, holott ennek épp az ellenkezője igaz. Fel kell mérni, milyen egy átlagos család programja, életvitele során milyen szükségletekkel találja szemben magát, és mit kell tenni ahhoz, hogy ezeket a szükségleteket ne máshonnan kényszerüljön beszerezni – mutatott rá Korodi példaként említve Tusnádfürdőt, ahol mezőgazdaság hiányában olyan gazdasági önszerveződési formákat kell találni, amelyek újat hoznak a közösség életében.
Ferencz Salamon Alpár A székelység története című könyvet mutatta be, mesélt a kötet születésének történetéről, ismertette a társszerzőket. A 6 fejezetre, 22 témára bontott könyv leginkább honismereti olvasókönyvként működhet, közösségi múltunkról íródott-közösségi jövőnkért. Jelen kiadvány közoktatásjogi szempontból tehát nem tankönyv, hanem olvasókönyv – nyomatékosította Ferencz Salamon Alpár. – Használata az iskolákban a pedagógusokon múlik olvasókönyvként, extrakurrikuláris tevékenységek vagy választható tantárgyak keretén belül. A könyv kiváló bizonyítéka annak, hogyan kell kinéznie egy gyermekközpontú tankönyvnek – mondta a munkacsoport vezetője.
A Székelyföldi Akadémia alkalmával szervezett könyvbemutatón a kiadványt a helyszínen megvásárolhatták. A rendezvényt az alpolgármester sikeresnek minősítette, megköszönte a részvételt, a megyei tanácsnak az együttműködést, az előadóknak pedig az érdekes előadásokat.
 
Csíkszereda, 2012. november 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774