Terepszemle: haladnak a Hargita megyei projektek kivitelezésével

( Szavazat)46 megjelenítés
A Regionális Operatív Program (ROP) által finanszírozott Hargita megyei projekteket mutatták be május 26-án a csíkszeredai megyeházán rendezett sajtótájékoztatón. Jelen volt Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sófalvi László alelnök és Orbán Béla, a megyei önkormányzat közszolgáltatások igazgatóságának vezetője. Borboly Csaba elmondta, az utóbbi két évben Hargita Megye Tanácsa projektek sorozatát indította el, 2008 óta rengeteg ROP-programra nyújtottak be pályázatot.

„Nem sok olyan megye van az országban, mint Hargita, ahol rengeteg pályázatot nyújtottunk be” – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke, rámutatva: egyetlen olyan projektje sem volt a Hargita megyei önkormányzatnak, amelyet rossz terv vagy hiányos dokumentáció miatt utasítottak volna el. Borboly Csaba felsorolta a megyei tanács projektjeit, amelyekre uniós forrásokért pályáztak, és kiemelte, hogy bár gazdasági válság van, idén sikerült hatvan százalékkal növelni a megye költségvetését, ami a számos pályázatnak köszönhető. Ezt követően Orbán Béla igazgató részletes bemutatója következett minderről, kiemelve a 132-es megyei út felújítását. (A projektek részletes leírását lásd a mellékelt dokumentumokban.)
Simion Creţu igazgató az átláthatóság szükségességét hangsúlyozta. Szerinte fontos, hogy a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék újságírói a helyszínen lássák, hogyan haladnak a munkálatokkal, és mire fordítják a vissza nem térítendő alapokat. „A sajtótájékoztatóra azért van szükség, hogy a lakosság értesüljön a munkálatok menetéről” – mondta Creţu.
Sófalvi László alelnök szerint felelősség és megtiszteltetés számára a 132-es megyei út felújításának koordinálása. A Szentegyháza – Homoródalmás – Brassó megye határa közti út rehabilitálására 2008-ban kötött finanszírozási szerződés egyébként az első az országban, amelyet a Regionális Operatív Program keretében írtak alá.
A sajtótájékoztatót követően helyszíni szemlén mutattak be a sajtó képviselőinek két projektet: a csíkszeredai Autoworkshop S&M Kft. vállalkozásfejlesztési, valamint Hargita Megye Tanácsának a 132-es megyei út felújítását célzó projektjét Szentegyházán. Az Autoworkshop S&M Kft. az autóműhelyébe vásárolt gépeket a pályázatból, amelynek összértéke 234 749,00 lej, a kapott támogatás értéke pedig 138 087,65 lej. A vállalkozás sikeres pályázatát a 4.3 beavatkozási terület keretében finanszírozta a ROP. A 4.3 beavatkozási terület jelenleg a második fordulójánál tart, amelyben a leadott pályázatok összértéke 6 millió euróval meghaladja a rendelkezésre álló keretet.
 
Csíkszereda, 2010. május 26  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774