Településeink energiafüggetlensége a helyi gazdaság alapját jelenti

( Szavazat)31 megjelenítés
Megújuló energiaforrások Hargita megyében címmel szervezett konferenciát Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat május 29-én, amelynek célja ösztönözni a helyi közösségek energiatermelést segítő beruházásait, bemutatva a legalkalmasabb megoldásokat. 
 A résztvevőket Hajdu Gábor megyei tanácsos, az esemény moderátora köszöntötte, aki elmondta: „A konferencián a megyében megvalósult vagy megvalósulás alatt lévő, elsősorban a közszféra által végrehajtott projektek gyakorlati tapasztalatait ismerhetik meg az érdeklődők a napenergia-, a biomassza- és a vízenergia-hasznosítás területén.”
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „Ez a nap jó lehetőség arra, hogy Hargita megye erőforrásairól beszéljünk, illetve arról, miként gazdálkodhatunk okosan értékeinkkel. Összefogással a természeti kincseinkből közösségi hasznot tudunk generálni. Ha a külföldi befektetőknek megéri napelemparkokba, kis vízi erőművekbe beruházni nálunk, akkor miért nem tesszük meg mi magunk? A konferencia jó alkalom arra, hogy bemutassuk a jó példákat, hogy a magánszférával, a közbirtokosságokkal, a lakosokkal összefogva képesek vagyunk tudatosan felhasználni erőforrásainkat. Hargita Megye Tanácsa segíteni fogja azokat a magánberuházásokat, amelyek befektetnek az újrahasznosítható energiába, együttműködik a helyi tanácsokkal, valamint saját beruházásokat szeretne létrehozni az ágazat fejlesztése érdekében. Szükséges egy megyei energetikai cég létrehozása is, amely finanszírozni tudja a kis projekteket. A megyei tanács mintegy 400 millió euró értékű európai uniós projektcsomagban gondolkodik, hogy támogatni tudja a természetvédelmi, illetve az újrahasznosítható energia témájú projekteket, valamint egy garancialap létrehozásának terve is megfogalmazódott.”
Kelemen Gábor, a Hargita Megyei Energiatakarékossági Közszolgálat vezetője az intézmény működéséről beszélt, amely 2003-ban alakult európai uniós projektből, tevékenységei közé tartozik a tájékoztató programok szervezése az energiatudatosság növelése céljából, illetve megyei szintű energiastratégia készítése, információszolgáltatás az alternatív energiákról és az energiahatékonyságról, valamint tanácsadás, technikai segítségnyújtás az önkormányzatoknak és civilszervezeteknek, beruházások előkészítése, projektek kezdeményezése és megvalósítása. A mai konferencia a Wide the SEE elnevezésű hároméves projekt része, amely a háztartási célú napenergia-hasznosítás népszerűsítését célozza meg, és három részből áll: tanulás a tapasztalt partnerektől, tájékoztató kampány és az eredmények bemutatása – nyilatkozta a közszolgálat vezetője.
A köszöntők után szakmai előadások hangzottak el: Lánczky Zoltán, az Oxo Kft. részéről Önkormányzati lehetőségek biomassza hasznosításra témában tartott előadást, míg Páll Árpád, Csíkszereda polgármesteri hivatalának munkatársa a Biomasszás kazánok a csíkszeredai kazánházakban elnevezésű projektről tájékoztatta a résztvevőket. Benkő Sándor a Kontrastwege Ktf. képviselője az energianövények hasznosítási lehetőségeit mutatta be az önkormányzatok számára.
Az Espro Invest Kft. részéről Mészáros Csaba A madarasi és a szentegyházi vízerőművek technológiáját mutatta be, majd A csíkmadarasi vízerőmű létrejöttéről és finanszírozásáról Biró László, Csíkmadaras polgármesteri hivatalának munkatársa beszélt. Dobai-Pataky Virág, Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának munkatársa a Tábor negyedi kazánház napkollektoros rendszerének finanszírozását mutatta be, ezt követően pedig Ráduly Mihály az Urbana Rt. részéről a rendszer műszaki megvalósításait ismertette.
 
Csíkszereda, 2012. május 29.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774