Tapasztalatcsere a lakiteleki polgárőrökkel

( Szavazat)33 megjelenítés
A gyalogos és lovas polgárőrség kialakításával kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg kedden a csíkszeredai megyeházán a magyarországi Lakitelek (Bács-Kiskun megye) elöljárói. A vendégelőadók – akik maguk is a polgárőrség tagjai – felvázolták mind gyakorlati, mind pedig elméleti tapasztalataikat. 
 A lakitelekieket Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Birtalan József köszöntötte.
– Minden modell, példa, ami működik, érdekel minket. El kell érnünk, hogy törvényes módon meríthessünk példát a lakiteleki polgárőrségből, és a mi településeinken is hasonló kezdeményezés indulhasson el – mondta az alelnök.
A találkozón részt vevőket a lakitelkiek közül először Felföldi Zoltán, a több mint négy és fél ezres lakosú település polgármestere köszöntötte, aki beszédében elmondta, hogy a Kiskunságban élők hasonló múlttal rendelkeznek, mint a székelyek: a kunok sem jobbágyi sorban élő népcsoport volt, ők is kollektív nemességet élveztek.
A polgárőri mozgalomról, annak történetéről Madari Róbert, a Lakitelki Polgárőrség elnöke beszélt. Mint elmondta, a rendszerváltás idején társadalmi elvárás volt a polgárőrság létrejötte, mivel abban az időben drasztikusan megemelkedett a bűncselekmények száma.
– Spontán módon alakultak meg a polgárőrségek szerte az országban. Megalakulásuk célja azonos volt: a rendet fenn kellett tartani, a bűnözést meg kellett előzni. Szerencsénk volt, hiszen a rendőrség is nyitott volt a bűnmegelőzés felé – ismertette Madari, és felsorolta azokat a követelményeket, amelyeknek minden polgárőrség meg kell hogy feleljen: csak bejegyzett székhelyen tevékenykedhetnek, a megyei rendőr-főkapitányságnak jóvá kell hagynia működésüket, a polgárőrök formaruhát viselnek, egységes polgárőri igazolványt kapnak, ugyanakkor bárki lehet polgárőr, aki az ehhez szükséges tanfolyamot elvégzi.
A polgárőrségek civilszervezet módjára működnek, támogatást az államtól kapnak, ugyanakkor a tagok havonta 200 forintos tagdíjat kötelesek befizetni.
A lovas polgárőrség munkájáról Felföldi Zoltán beszélt, aki kifejtette, hogy Lakitelken az újjáéledő lovaséletnek köszönhetően indult el a lovas polgárőrség. Itt elsősorban hátaslovakat tenyésztenek, amelyek ehhez a munkához a legmegfelelőbbek. A speciális polgárőrség országos lovas rendezvényeken is részt vesz.
A találkozó utolsó lakitelki felszólalója Madari Andor alpolgármester, a Lakitelki Önkéntes Tűzoltóság elnöke volt. Mint elmondta, a polgárőrséggel együtt fontos céljuk a tudatformálás. Megpróbálják a szakmára helyezni a hangsúlyt, éppen ezért egy tűzoltó századost választottak parancsnokuknak.
A konferencia végén Zólya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályvezetője említette meg a Hargita megyei községek mindegyikében megtalálható önkéntes tűzoltóságokat, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan testvérkapcsolat alakul ki a lakiteleki önkéntes tűzoltókkal.
A találkozón a vendégek és vendéglátók kölcsönösen megajándékozták egymást saját vidékük helyi termékeivel.
 
Csíkszereda, 2013. május 14.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774