Tanulmányozható a régióátszervezési javaslatcsomag

( Szavazat)28 megjelenítés
Elérhető az interneten és véleményezhető az a javaslatcsomag, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített az ország régióátszervezési és területi-közigazgatási reformjával kapcsolatban. 
 A dokumentum megtekinthető és letölthető a http://elemzo.hargitamegye.ro/ honlapról (http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2013/03/RegionalizacioJavaslat.pdf). Az elemzők kimutatják, hogy a jelenlegi régiófelosztás, etnikai vonatkozásoktól függetlenül, előnytelen a szegényebb megyék számára, ezért átszervezésre van szükség, az EU-s módszertannal összhangban homogénebb régiókat kellene létrehozni. A megyei tanács szakértői csoportja megállapítja, hogy „a regionális szerkezet gazdag és szegény megyék összefércelésével elfedte a valós területi különbségeket, így gyakorlatilag a beavatkozások megfelelő helyre történő irányítása és azok területi hatásainak érvényesülése lehetetlenült el”. Az elemzők lépcsőzetes átalakítást javasolnak: előbb a statisztikai-tervezési régiókat kell átszervezni, és ezek majd a kompetenciáik fokozatos bővítésével, a későbbiekben kapnának közigazgatási hatásköröket.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a közvitát nem szabad megspórolni, és ha a kormány nem veszi ezt komolyan, akkor a szakma és az önkormányzatok felelőssége a széles körű konzultáció lebonyolítása. A munkaanyag elkészítésében a megyei tanács elemzőcsoportja külső szakembereket is bevont. A dokumentumot bemutatták az RMDSZ március elseji, kolozsvári regionális önkormányzati tanácsi ülésén, valamint februárban Bukarestben is, a szövetség parlamenti frakcióinak. A javaslatcsomagot eljuttatják megyei önkormányzati vezetőknek, és a román változata is elkészült, amely alapján szakmai párbeszédet kezdeményeznek román szakemberekkel, továbbá workshopot is rendeznek, és várják az érdemi hozzászólásokat.
 
Csíkszereda, 2013. március 6.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774