Tanulmányi kirándulás a szentegyházi vízi erőműnél

( Szavazat)47 megjelenítés
Május 3-án került sor a középiskolás diákok pályázatának jutalmaként szervezett tanulmányi kirándulásra a szentegyházi vízi erőműnél. A Hargita Megye Tanácsa Energiatakarékossági Közszolgálata által szervezett, márciusban lebonyolított versenyen minden 12.-es, Hargita megyében tanuló diák indulhatott egy olyan tanulmány megírásával, amely az alternatív energiát hasznosító rendszer működését, illetve előnyeit és hátrányait mutatja be. Összesen 15 diák érdemelte ki a kiránduláson való részvételi jogot színvonalas dolgozatával, rajtuk kívül a múlt évi versenyen jól szereplő csapatok tagjai, kísérő tanáraikkal, és néhány sapientiás diák is részt vett. 
 A diákokat szép napsütéses idő fogadta, így kellemes délelőttöt tölthettek el a Madarasi-Hargitára vezető út mellett levő vízi erőműnél. A látogatás a generátorházban kezdődött, ahol a csoportot a létesítményt működtető két szakember fogadta, akik irányításával körbe lehet járni a székelyföldi vállalkozók és a helyi önkormányzat összefogásával készült létesítményben. Látni lehetett, ahogy a 253 méterről lezúduló, 5 kilométeres távolságból, 25 bar nyomással érkező víz egy Pelton turbinát meghajtva hogyan termel közel 1 MW teljesítményű villanyáramot, ami a közvetlen bevételek mellett segíti a térség energiafüggetlenségének növelését, hozzájárul a szentegyházi ivóvízellátás javításához és helyi munkahelyeket is teremt.
A következő állomás a vízi erőmű másik fontos eleme, a vízgyűjtő gát volt. A patak itt két részre szakad: egy része folytatja útját az eredeti patakmederben; mint megtudtuk, szigorú előírásokat kell betartani, ugyanis az élővilágnak szükséges vízmennyiség továbbhaladását mindig kell biztosítani. A patak másik része, homoktalanítás után, egy nyomócsőbe kerül, folyatva útját a generátorházba, ahonnan majd visszatérhet a patakmederbe.
Láthattuk, hogy a rendszer ugyan nagy beruházás, de viszonylag egyszerű műszaki megoldással kiépíthető, és a jelenlegi körülmények között a befektetés öt éven belül megtérül. Hargita megyében még számos helyen van lehetőség hasonló létesítmény kiépítésére, önkormányzati és helyi vállalkozói összefogással.
A kirándulás zárásaként a versenyen részt vevő diákok ajándékcsomagot vehettek át.
 
Csíkszereda, 2012. május 3.
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774