Tanösvény és Mária Út vezet a Pogány-havasra

( Szavazat)51 megjelenítés
Tíz kilométerrel bővült a Mária Út a Csíkborzsova–Csíkszépvíz–Szent László-kápolna–Pogány-havas szakaszon, valamint közel hét kilométer hosszú, Csíkszépvízről a Pogány-havasra vezető tanösvény készült el június 18–19-én. Mindez Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és a Szépvízi Ifjúságért Egyesület közös munkájának eredménye.
 
A Szépvízi Ifjúságért Egyesület és Hargita Megye Tanácsának Hegyimentő Közszolgálata, Balogh Krisztina elnök és Fekete Örs igazgató vezetésével, előzetes felmérés és térképkészítés alapján a hétvégén információs táblákat és jelzőoszlopokat helyezett ki, turistajelzéseket festett, valamint megtisztította az ösvényt a Csíkszépvíz–Pogány-havas között húzódó „Régi út” mentén, használható tanösvénnyé alakítva azt. A hegyimentők mellett a kétnapos tevékenységbe húsz lelkes helyi fiatal is bekapcsolódott, és a tanösvény kiépítésével együtt elkészítették a Mária Út Csíkborzsova–Csíkszépvíz–Szent László-kápolna–Pogány-havas szakaszát is. Az akciót Molnár Sándor, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alkalmazásában álló, a Mária Út projekt Hargita, Maros és Kovászna megyéért felelős Székelyföldi Koordinációs Iroda vezetője irányította.
Hargita Megye Tanácsa kezdeményezte a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás 13 önkormányzat összefogásával történő létrehozását. Borboly Csaba tanácselnök az újabb eredmények kapcsán elmondta:
– Lehetőségeink szerint mindent megteszünk azért, hogy a Mária Út kiépítését segítsük. Ezért alkalmaztunk egy koordinátort a Hargita Közösségi Fejlesztési Társuláshoz, ezért segítettük a hétvégén a hegyimentő kollégáinkkal együtt ezt a munkálatot, és a jövőben is minden lehetőséget megragadunk, hogy támogassuk ezt a tevékenységet.
Fekete Örs, a Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője szerint a hétvégi közös tevékenység „követendő példa, hiszen a civilszervezetekkel együttműködve a hegyimentők munkája sokkal látványosabb, gyorsabb, és mindenekelőtt olyan ösvények keszülnek így el, amelyekre a kesőbbiek során probléma nélkül szerezhető meg a hivatalos jóváhagyás”.
Balogh Krisztina, a Szépvízi Ifjúságért Egyesület elnöke a közös tevékenység közösségépítő szerepét emelte ki, illetve azt, hogy a fiatalok a munka során megtapasztalhatták a környezetükre és a természetre való odafigyelés fontosságát.
– Meggyőződésem, hogy mindannyiunk számára, akik a munkában részt vettünk, új értéket, érzelmi töltetet nyert ez az útszakasz, amely már tanösvénnyé és egyben a Mária Út részévé is vált. A jó hangulatban lezajlott tevékenység végén már azt kérdezték a résztvevők tőlem, melyik a következő útszakasz, amelyet ehhez hasonlóan felújítunk. Ezért is gondolom, hogy a kétnapos akció elérte a célját – fejtette ki Balogh Krisztina.
Molnár Sándor a Mária Út újabb tíz kilométeres szakaszának elkészültével köszönetét fejezte ki az egyesületnek és a hegyimentőknek a munkában nyújtott segítségükért, valamint a helyi polgármester, plébános és közbirtokosság támogatását is megköszönte.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774