Tanösvény és kuriózumok a gyergyószentmiklósi Csíky-kertben

( Szavazat)62 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsa lépésenként támogatja a megye gyergyói arborétumát
A Csíky-kert Dendrológiai Park Egyesülete szervezésében avattak újabb, Hargita Megye Tanácsa támogatásával készült tanösvényt Gyergyószentmiklóson, valamint a Csíky-kert arborétumban lévő források felújítását is befejezték, szintén a megyei tanács segítségével, amelyet az avatón Bende Sándor megyei tanácsos képviselt. 
 Népes sajtóképviselet előtt jelentették be szeptember 11-én Gyergyószentmiklóson a megyei jogú város és Hargita megye egyik különlegességében, a Csíky-kert arborétumban történt újabb megvalósításokat. A park nevét viselő egyesület A Gyergyószentmiklósi Csíky-kert Dendrológiai Park nyugati oldalán elterülő turista-tanösvényeinek létrehozása című pályázatához 4870 lejjel, A Csíky-kert Dendrológiai Park forrásainak felújítása című pályázathoz 4880 lejjel járult hozzá Hargita Megye Tanácsa. A munkálatok befejezéséről, valamint előzményeiről a helyszínen a Csíky-kert Dendrológiai Park Egyesület elnöke, dr. Dombay István, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem parkban működő kihelyezett tagozatának egyetemi docense beszélt. Kiemelte: a tízhektáros területen, az 1900-as évek elején Csíky Dénes ügyvéd, botanikus által létrehozott arborétumban lépésről lépésre, ám folyamatosan a következő lépésüket is tervezve dolgoznak a létesítmény hajdani állapotának visszaállításán, illetve a természetbarát közönség idevonzásán.
– Jó helyre jött ez a beruházás, jó helyen van ez a támogatás – mondta Bende Sándor megyei tanácsos Borboly Csaba tanácselnök üdvözletének tolmácsolását követően. Mint rámutatott: itt a parkon látszik, hogy a létesítményekre vigyáznak is, ezért személyesen vállalja „egyszerű megyei tanácsosként, de a beruházási szakbizottság elnökeként is”, hogy lobbizni fog a testületben azért, hogy a Hargita megye egyik különlegességét jelentő arborétum a szakemberek elképzelései szerint tovább fejlődhessen az idelátogatók örömére.
Idén júliusban már átadták a megyei támogatással létrehozott első szakaszát a képes tanösvény- és sétánylétesítő projektnek: a gyerekek számára állatrajzos eligazító táblák mutatják, hol találkozhatnak mókussal, harkállyal, bagollyal, őzzel. Akkor a Hargita Megye Tanácsa által finanszírozott program során tizennégy új padot is elhelyeztek, ebből öt képezte a pályázat részét, a többi árát az egyesület fedezte. Ugyancsak az egyesület költségén őszig felcímkézik a sétányok mentén lévő fafajtákat, ellátva román, magyar és latin nyelvű felirattal.
Ezennel olyan tanösvényt adtak át a Csíky-kertben sétálóknak, amelyhez szeptember 14-ére részletes eligazító térkép is kerül: az egyetem alsó épületére helyezik ki azt az avatón is bemutatott parktérképet, melynek első változatát 2003-ban az itt tanuló egyetemisták készítették el.
Az egyesület elnöke, Dombay István megköszönte a megyei és a helyi önkormányzat segítségét, és a tervekről elmondta: következő lépésként egy kilátót szeretnének építeni, ahol 360 fokban követhető eligazító információkkal szolgálnának a látogatóknak.
Háttér:
Kuriózum: az egyesület szakmai erőfeszítései révén Hargita megyében egyedül a gyergyói arborétumban található mamutfenyő. A két példányt Svájcból vásárolták három éve, egy évet a palánták egy zetelaki erdésznél „akklimatizálódtak” – két éve kiültették, és immár évente 20 centimétert nő.
Az alapító által Gyergyószentmiklósnak adományozott arborétumot csak 1980-ban nyilvánították védett területté, a feljegyzések szerint a botanikus által meghonosított 185 fafajtából jelenleg már százat újból azonosítottak – az egykori feljegyzések ugyanis elvesztek, a tulajdonosi huzavona alatt pedig a park állapota leromlott. A park rendbetételét az 1994-ben alakult Naturland Környezetvédő Alapítvány a tudományegyetem kihelyezett tagozatával, az itt működő Szent Benedek Tanulmányi Házzal és a Salamon Ernő Gimnáziummal együtt kezdte el, pályázatok révén. Gyergyószentmiklós tanácsa 2008-ban adta bérbe a területet a Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek, amelynek 1997 óta működik ott kihelyezett tagozata.
 
Gyergyószentmiklós, 2012. szeptember 11.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774