Tanévnyitó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen

( Szavazat)45 megjelenítés
Az egyetem végzősei erősíthetik majd a megyei önkormányzat munkáját is
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem idei központi tanévnyitójának hétfőn délben a Csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Kar nagy aulája adott otthont. Az egyetem négy karán idén mintegy kétezer hallgató kezdte meg a tanévet. 
 Az elsőként felszólaló Dávid László, a Sapientia egyetem rektora tanévnyitó beszédében a közös munka fontosságát emelte ki. „A Sapientia EMTE a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.” A rektor az egyetem erősségeit hangsúlyozta: „Az egyetemi diákélet színvonala, az informatikai felszereltség, az oktató személyzet elérhetőség és segítőkészsége, a képzés gyakorlat-orientáltsága, az oktatás színvonala mind az európai átlag felett van” - derül ki abból az európai felmérésből, ahol 1150 egyetem több mint 530 000 hallgatóját kérdezték meg.
Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke örömének adott hangot, hogy „nem csak örökségünk van, hanem itt vannak az örököseink is”. Beszédében a legnagyobb magyar, Széchenyi szavainak ma is aktuális gondolatát adta tovább: „Az ész, a tudás, az, ami igazából naggyá teheti a lehetőségeket és a forrásokat. Ennek az egyetemnek fel kell vállalnia, és a régió tudás-központjává kell válnia” – hangzott el.
Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a szülőföldön való anyanyelven történő tanulás fontosságát emelte ki, majd Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntötte az idei tanévet kezdő egyetemi hallgatókat.
A Csíkszeredai Karok részéről Biró A. Zoltán és Makó Zoltán dékán osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.
A köszöntő beszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta: „Köszönöm azoknak a munkáját, akik lehetővé tették, hogy ma itt azt ünnepeljük és arról beszéljünk, hogy immár akkreditálva van az egyetem. Higgyék el, nem volt könnyű ezt a döntést meghozatni Bukarestben, ehhez ott kellett legyünk.” Ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetére, hozzáfűzve: „ha nélkülünk is tudnak Bukarestben döntést hozni, ellenünkre válhat”.
Ebben a három-négy évben azt kell keresni, hogy a tanulás mellett az eligazodásban, a pályára lépésben már tegyetek lépéseket – kérte az elsőéveseket a megyeitanács-elnök. „Az egyetem elvégzése után tárt karokkal várjuk a Sapientia egyetem jól felkészült végzőseit a megyei önkormányzatnál” – zárta beszédét Borboly Csaba.
Végül az egyetemen oktató Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere szólt a gólyákhoz, példaként állítva eléjük a londoni paralimpiáról arany és ezüst éremmel hazatérő Novák Károly Eduárdot. Mint mondotta: a tanulásnál, és a tudásnál sokkal fontosabb a teljesítmény, mindenhol azt nézik és azt várják el az embertől.
Az elsőévesek ünnepélyes eskütétele után a magyar himnusz eléneklésével zárult a tanévnyitó.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 17.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774