Tanácsülés az agrárium jegyében

( Szavazat)30 megjelenítés
A mezőgazdaság és a Hargita megyei termelők és gazdák érdekei voltak középpontban a megyei tanács december 17-i soros tanácsülésén. Mielőtt a testület elkezdte volna a napirendi pontokról való szavazást hét termelőnek nyújtották át a Székely termék márkanév használatára feljogosító tanúsítványt, majd rövid bemutató keretében bemutatásra került a tanácsülésen elfogadott Hargita megye 2010-2011 periódusra érvényes agrárstratégiája.

A tanácsülés előtt Márton István a Hargita Megyei Agrárkamara volt vezetője ismertette röviden a védjegy használatának jelenlegi helyzetét. Elmondása szerint a kezdeményezés életképességét mi sem bizonyítja jobban, hogy az átadott hét tanúsítvány mellett, további 21 iratcsomó van elbírálásra benyújtva az odaítélő bizottsághoz. Márton István szerint a hagyományos termékeket előállítók „hadteste” egyre gyarapodik. A 2009-ben húsvétkor először megrendezett vásárra 32 termelő jelentkezett, mára viszont a vásárokon megjelenő termelők száma meghaladja a százat is.

A tanácsülés előtt bemutatásra került a megye agrárstratégiája is, amely Borboly Csaba megyeitanács-elnök elmondása alapján az elmúlt öt hónap megfeszített munkáját tartalmazza. A stratégia, amelynek elkészítése során maradéktalanul kikérték minden Hargita megyei gazdaszervezet, termelő és mezőgazdasági szakember véleményét szem előtt tartja a jó példával elől járó hagyományos termelők érdekeit, valamint a megyében elindult fejlesztési törekvéseket, illetve támogatja az összefogásból született kezdeményezéseket az agrárium terén – mondta Borboly Csaba.        

A hiánypótló stratégia, amelyet a harmadik napirendi pontként fogadtak el a tanácsosok koncepciót ad a törekvéseknek, valamint célkitűzései között szerepel a különböző gazdasági ágazatok összehangolása és egymás céljainak való megfeleltetése is.  

A december 17-i ülésen ugyancsak a térség mezőgazdaságát és a gazdálkodók ügyét hivatott előmozdítani a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete számára jóváhagyott tagsági díj is. A 200 000 lejes hozzájárulással a Borboly Csaba szerint Hargita Megye Tanácsa segítséget akar nyújtani a gazdáknak és termelőknek a piaci helytállást, a termékek feldolgozását és értékesítést lehetővé tevő infrastruktúra kiépítéséhez, valamint kedvező üzleti körülmények megteremtéséhez.

Nem utolsó sorban a megyei döntéshozó testület támogatta a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központ részvételét a közintézmények számára kiírt Zöld ház programban, amely révén részlegesen megvalósul a központ megújuló energiaforrásokkal való fűtése, továbbá elfogadta a Hargita megyei víz- és csatornahálózatok bővítése és korszerűsítése elnevezésű projekt megvalósíthatósági tanulmányát, illetve a kapcsolódó gazdasági-műszaki mutatókat.

Csíkszereda, 2010. december 17.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774