Tanácsadás a Hargita megyei agrárnépességnek világbanki finanszírozással

( Szavazat)31 megjelenítés
Sajtótájékoztatón mutatta be Tánczos Barna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Csák László, a projekt kivitelezését elnyert CDC Consulting Kft. projektfejlesztő cég igazgatója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR), valamint az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű, világbanki finanszírozással megvalósuló projektjét augusztus 15-én a csíkszeredai megyeházán.
 
Az esemény házigazdájaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, megyeszinten egyre inkább az látszik, hogy sok elkezdett kis projekt kezdi meghozni a gyümölcsét.
– Igyekszünk a jogszabályokra és a szövetkezésekre odafigyelni, hogy abból a hátrányból, amelyben van Hargita megye próbáljunk előnyt kovácsolni. Hiába is akarjuk felvenni a nagytermelő térségekkel a versenyt, hiszen a föld kisebb termelékenysége, és az a tény, hogy míg máshol a mezőgazdaság területek kétharmada szántó terület, nálunk ez kevesebb, mint egyharmad, nehézzé teszi azt, hogy versenyképesen termeljünk nagy mennyiségben. Ezért mi nem is az egy kilogramm/ár versenyben szeretnénk részt venni, hanem az egy kilogramm nagyon jó termék/ár versenyben látjuk a helyünket. Erről szól a megyei tanács agrárstratégiája, amely világosan kimondja, hogy a mezőgazdaság és turizmus együttes hatásával igenis fenntartható gazdaságokat lehet működtetni, még ha kis területeken is dolgoznak a gazdák. Mi az állattartás és a termékek feldolgozása terén kell jeleskedjünk, hiszen kimutatásaink szerint a megyében megtermelt mezőgazdasági termékek és a felnevelt állatok többsége nyersen, élve hagyja el a megyét, tehát a feldolgozásból és értékesítésből származó jövedelem nem marad itt. Ilyen szempontból sok kezdeményezésre van szükség. Annak örvendünk, hogy Tánczos államtitkár úr nagy segítségünkre van ezen a téren, és hasonló hozzáállást várunk el minden kormányzati szerepvállalótól – mondta a tanácselnök.
Tánczos Barna államtitkár és Csák László igazgató részletesen ismertette a MADR és az ANSVSA által egy közös projektmenedzsementi egységen (UMP MAKIS) keresztül megvalósított a Mezőgazdasági információs- és tudásrendszer modernizálása (MAKIS) elnevezésű, közel 60 millió euró értékű világbanki kölcsönnel megvalósítandó program részeként most induló, A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű projektet. A Hargita megye agrárnépességét célzó projekt közel 110 000 eurós költségvetésű, és főbb tevékenységei között szerepel a a gazdálkodók helyzetének elemzése és igényeik felmérése, általános információnyújtás, agrártanácsadók megyei hálózatának kialakítása, személyre szabott tanácsadási szolgáltatások, valamint a társadalmi részvétel formáinak kialakítása, gazdálkodók véleményének érvényesítése a helyi és országos döntéshozatalban.
– Tudásalapú gazdálkodással ebben a térségben is lehet a déli, nagy mezőgazdasági területekhez hasonló hatékonyságot elérni, ha modern technológiát, jó genetikát és megfelelő tudást visznek be a munkába. Ilyen típusú gazdálkodáshoz tud segíteni a MAKIS program, amely kedvezményezettjeinek listájára sikerült Hargita megyét is feltennünk. Ily módon Hargita megye három kiemelt településén, Gyergyóremetén, Csíkszentkirályon és Homoródalmáson, egyrészt a kataszteri projekt keretén belül felmérik a települések területeit, telekkönyvezik a tulajdonosok nevére, másrészt pedig beindul egy, az információs- és tudásrendszer modernizálását megcélzó projekt. Ez utóbbira Hargita megyei cégek pályáztak, a kivitelezést pedig a CDC Consulting Kft. nyerte el a minisztériumon belül működő UMP MAKIS menedzsment egység koordinálásával. Hosszútávon Hargita megye teljes területét lefedő mezőgazdasági tanácsadási hálózat kialakítása a célunk, amely tudásalapú mezőgazdálkodási tevékenységet tesz lehetővé. Első évben ez világbanki finanszírozással fog létrejönni a most induló, A Hargita megyei agrárnépesség számára nyújtott társadalmi és gazdasági tanácsadás elnevezésű egy éves időtartamú projekttel – fejtette ki a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára.
Csák László igazgató szerint a projekt akkor lesz sikeres, ha egy év múlva, a világbanki finanszírozás lejártakor azt tudják mondani, hogy ezt a tanácsadást folytatni kell, mert olyan mértékben veszik igénybe a gazdák a tanácsadási szolgáltatásokat.
– A tanácsadási szolgáltatásokkal nem egy új szereplő jelenik meg az agrártanácsadás területén, és átveszi mások szerepét, hanem elsődleges célkitűzésünk, hogy a meglévő agrártanácsadási rendszereket fogjuk egybe egy olyan egységes rendszerbe, ahol egyhelyen hozzáfér az információs forrásokhoz a fejlesztési lehetőségek iránt érdeklődő gazdálkodó. Egyrészt tehát a tudáshoz való hozzáférést szeretnénk megkönnyíteni, másrészt ennek a finanszírozási oldalához is hozzá szeretnénk segíteni, mert a projektben azt is vállaltuk, hogy személyre szabott egyéni tanácsadásban is részesítjük a gazdálkodókat a finanszírozási lehetőségekről. A Hargita megyei gazdálkodásban a diverzifikáció is egy fontos szempont, vagyis olyan típusú tevékenységek, szolgáltatások beindítása az agrárgazdaságokon belül, amelyek nagy hozzáadott értéket képviselnek és amelyek többletjövedelemhez juttatják a gazdálkodókat, mint például a hagyományos termékek előállítása, vagy a falusi, vidéki turizmus fejlesztése. Ezekkel a diverzifikációs jellegű tanácsadásokkal foglalkozó, már meglévő tanácsadási cégeket szeretnénk egy csokorba szedni, és egy helyen hozzáférhetővé tenni az információkhoz való hozzájutás útját a gazdálkodók számára – magyarázta Csák.
A személyes tanácsadás 2011. október elejétől 2012. augusztusáig lesz elérhető a CDC Consulting Kft. külön erre a célra kialakított csíkszeredai irodájában, illetve a három kiemelt községben fogadóórás rendszerben várják a gazdálkodókat, azok családtagjait, illetve a gazdaságokban dolgozókat. A projekt valamennyi információja külön erre a célra létrehozott honlapon is elérhető lesz.
A projekt első lépéseként augusztus és szeptember folyamán a tanácsadói hálózatot építik ki, illetve a gazdálkodói információigényeket mérik fel, majd októbertől a konkrétan megfolgalmazott igényekhez kapcsolják hozzá a tényleges tanácsadási szolgáltatást.
A sajtótájékoztató végén Borboly Csaba átadta a Hargita megye zászlajaként elfogadott székely zászlót Tánczos Barna államtitkárnak, aki azt bukaresti irodájában fogja elhelyezni.
Csíkszereda, 2011. augusztus 15.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774