Tájház nyílt Csíkszentmiklóson

( Szavazat)63 megjelenítés
Tájházat avattak Csíkszentmiklóson szeptember 18-án, vasárnap. Csíkszépvíz község 41 ezer lejért vásárolta meg és építette újra a műemlék épületet a szentmiklósi közbirtokosság udvarán, és a kilencvenes évek folyamán Lakatos István helybéli tanár által összeszedett néprajzi gyűjteményt tárják közszemlére. Köszöntőbeszédében Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere elmondta, hogy a tájház létrehozásának hároméves folyamatát hosszan tartó gyűjtőmunka előzte meg, amelynek eredményeként megszületett Csíkszentmiklós monográfiája is.
 
– Ebben a házban nagy kincs: az örökségünk van összegyűjtve. Meg kell őriznünk értékeinket, hogy ne lehessen elvitatni tőlünk, hogy itt voltunk és itt vagyunk – jelentette ki a községvezető.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a térségünk turzimusa szempontjából is jelentősnek nevezte a tájházat.
– Az ezeréves határ vagy a Gyilkos-tó mellett szükség van kisebb idegenforgalmi célpontokra is, hogy a turisták megálljanak, és közelebbről is megismerjék hagyományainkat. Összefogással, odafigyeléssel több napra is itt lehet tartani az ide látogatókat, ami hasznot hozhat a helybélieknek – hangsúlyozta a tanácselnök, hozzátéve: nagyon sok épített örökségünk, értékünk van, amelyeket fontos, hogy minél többen lássanak, észrevegyenek, mert fontos szerepük van a székely identitás megőrzésében, a székelység megmaradásában, megerősödésében.
Korodi Attila parlamenti képviselő arra emlékeztetett, hogy a mai fiatalok, a kommunista idők hatására is, amikor nem engedtek hagyományos székely házat építeni, elfelejtettek hagyományosan építkezni.
– Az ilyen tájházak segíteni fogják a mostani kisgyermekeket, hogy amikor majd felnőnek, okosabban építkezzenek – mondta a képviselő.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója azt mondta, a közvélekedés szerint vidékünk kulturálisan gazdag, de e kijelentés csak akkor válik igazzá, ha ezeket az értékeket ismerjük és fel is tudjuk mutatni másoknak.
Lakatos István, a tájház tárgyainak gyűjtője elmondta, hogy a most felavatott épület kapcsolat múltunk és jelenünk között. A gyűjtemény tárgyai adományból gyűltek össze, amit Lakatos ezúton is megköszönt.
– A tárgyak gyűjtése egy monográfia írásával párhozamosan zajlott. Beszélgettem az idősebb emberekkel, és akkor derült ki, milyen sok értékes, érdekes tárgy van a faluban. Ekkor jött az ötlet, hogy ezeket a tárgyakat össze kellene gyűjteni – mesélte a tanár. – Büszke vagyok a falumbeliekre, mert teljesen ingyen, szívből adták ide ezt a sok szép tárgyat. Senki nem kért pénzt, amikor elmondtam, mit akarok, mire szeretném felhasználni őket. Nagyon segítőkészek voltak, felkutatták a régi tárgyakat a padlásról, pincéből. Sokat renoválni kellett, restaurálni, és úgy állítottuk ki őket itt a tájházban. A tárgyak nagy részét én restauráltam, egy részét pedig a Csíki Székely Múzeum segítségével.
Lakatos azt is elmondta, hogy magáról az épületről sajnos keveset lehet tudni, a szomszédok azt mondták, több mint 100 éves, de nem emlékszik a településen senki az építés évére.
A gyűjtemény restaurálásánál és leltározásánál Salló Szilárd, a Csíki Székely Múzeum néprajzosa segédkezett.
Csíkszereda, 2011. szeptember 18.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774