Szövetkezet alakul Hargita megyében a kistermelők segítésére

( Szavazat)66 megjelenítés
Új tagokkal bővült Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, illetve a 2013-as év programját és költségvetését mutatta be Márton István igazgató a szerdai, július 3-i közgyűlésen. A Hargita Megye Tanácsa és közel 40 önkormányzat társulásával létrejött alakulat tagjai a csíkszeredai megyeházán találkoztak. 
 Huszonegy település képviselőjével a közgyűlés határozatképes volt, Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Lőrincz Csaba, a társulás vezetőtanácsából pedig Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere. A napirendi pontokat Márton István ismertette és bocsátotta szavazat alá.
A vidékfejlesztési egyesület idei legfontosabb programja egy megyeszintű felvásárló és értékesítési szövetkezet létrehozása, melynek bejegyzése folyamatban van. Ennek alaptőkéje 25 ezer lej, eddigi tagja 22 jogi, illetve 5 természetes személy. A szövetkezet célja egy hagyományos termékeket forgalmazó bolthálózat kiépítése, bejegyzése után kettőt megnyitnak Csíkszeredában, illetve továbbiakat terveznek. Ezekben a boltokban a szövetkezet tagjai árusíthatják termékeiket, ismertette Márton István, illetve hozzátette: Hargita Megye Tanácsa támogatja az alakulat létrehozását, ebben látják a kistermelők piacra jutásának lehetőségét.
Idén is folytatódik az egyesület mintagazdaságokat népszerűsítő és díjazó programja, erre 17 ezer lejt különítettek el, ugyanígy ismét megszervezték a gyerekeknek szóló Kiskertész programot, ezt 10 ezer lejből finanszírozzák.
Egy másik cél idénre a tőzegtelepek kitermelése és értékesítése, mivel mint az igazgató ismertette, ezek a nyári melegekben meggyulladnak. Ezeknek nagyságát, minőségét egy geológuscsapat, illetve egy bukaresti kutatóintézet mérte fel és vizsgálta meg. A tőzegtelepek helyén halastavakat létesítenének, erre a programra 14 ezer lejt osztottak le.
Mindezeken kívül egy-egy kisvágóhíd létrehozását támogatják Csík, Udvarhely, illetve Gyergyó térségében, két típustervet készítettek el, amelyet díjmentesen adnak át az érdeklődőknek. Pályázati rendszere révén a társulás támogatja az erdei és más gyümölcsök feldolgozását, ezt eszközvásárlásra is felhasználhatják a pályázó egyesületek.
Folyamatban van egy európai uniós projekt elbírálása, amelyre 14 tagállam közösen pályázott, egyedüli romániai partnere a vidékfejlesztési egyesület. A projekt többek között piackutatást, értékesítést, új termékek létrehozását foglalja magában.
Az önkormányzat és az egyház javaslatára díjmentesen csirkével, juhval és kecskével segítik a szociálisan rászoruló családokat, akik, a szabály szerint, a szaporulatból tovább kell adjanak egy másik családnak.
Az idei programban az is szerepel, hogy a Hargita Megyei Állat-egészségügyi Igazgatósággal közösen élelmiszer-biztonsági tájékoztatót tartanak, elsősorban azoknak a termelőknek, akik rendszeresen részt vesznek a hagyományos havi vásárokon.
A vidékfejlesztési egyesület további négy taggal bővült – Madéfalva, Kányád, Székelyderzs, Csíkszentgyörgy –, a közgyűlés elfogadta csatlakozásukat. Továbbá megszavazták a tagságdíjat, a 2012-es könyvelési mérleget és az idei költségvetést.
 
Csíkszereda, 2013. július 3.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774