Szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját

( Szavazat)50 megjelenítés
Július 6-án, szombaton tartják ebben az évben az Ezer Székely Leány Napja elnevezésű, egész Székelyföldnek szóló rendezvényt. A csíkszeredai, illetve csíksomlyói program nagyrészt a már megszokott lesz, de néhány újdonsággal is várják a látogatókat.  
 Az idei találkozó házigazdája Csíkrákos, szervezői Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány, társszervezői Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a Székelyföldi Kézművesek Egyesülete. A részletekről Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában tartottak sajtótájékoztatót július 2-án a szervezők, jelen volt Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója, Császár Attila, Csíkrákos község polgármestere, Fülepi Zoltán, a program összeállítója, Szőke Zsuzsanna Hargita Megye Tanácsának részéről és Lőrincz Mária, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány egyik oszlopos tagja.
Elkészült a találkozó programja és az esketőszékek, amelyeket annak a településnek ajándékoznak, amelyről a legtöbben érkeznek népviseletben – ismertette Antal Attila. Idén is lesz a tavaly nagy népszerűségnek örvendő regisztrációs kártya, amelyet önkéntesek osztanak ki. Eddig szervezetten körülbelül 1400-an jelentkeztek a rendezvényre, ezenkívül magánemberként is mindenkit szeretettel várnak – tette hozzá az alpolgármester.
A program az előző évekhez hasonlóan gyülekezéssel kezdődik Csíkszereda bejáratainál, 9.30-tól hangzanak el a köszöntők a Szabadság téren, majd a közös tánc után vonulnak a jelenlevők Csíksomlyóra. A kegytemplomban 11 órától Urbán Erik atya celebrálja az ünnepi szentmisét. A Nyeregben 13 órakor köszöntik a jelenlevőket, aztán elkezdődik a néptánccsoportok fellépése. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 15 órától adja elő gálaműsorát, a János vitézt. A darab végén, a Tündérországban játszódó táncba meghívnak minden jelenlevőt. Ezt a közös tánc és a közös fotó elkészítése követi, majd folytatódik a hagyományőrző néptánccsoportok fellépése – mondta András Mihály. Mint beszámolt, arra törekednek, hogy családos rendezvény legyen a találkozó, ezért sátrakat állítanak fel, ahol pedagógusok tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek. A rendezvény ideje alatt most is lesz kézműves-kiállítás és -vásár, eddig körülbelül 60 kiállító jelezte részvételi szándékát. De felállítanak egy népviseletet bemutató és varrósátrat is, utóbbinál az érdeklődők ki is próbálhatják ezt a tevékenységet. Továbbá az idei esemény újdonsága, hogy a népviseleti mustrán a férfiak viseletét is díjazzák.
Császár Attila, Csíkrákos elöljárója úgy fogalmazott, megtiszteltetés, hogy idén ők a házigazdák. A községben két aktív tánccsoport is működik, mondta, így szakmailag is kihívásnak érzik, hogy házigazdaként megfeleljenek a rendezvény követelményeinek. Füleki Zoltán hozzáfűzte, hogy bővül a találkozó kínálata, mostanra átlépte a Csíki-medence határait. Lőrincz Mária köszönetét fejezte ki minden támogatónak.
A szervezők ismertették: szombaton forgalomkorlátozásra lehet számítani Csíkszeredában a reggeli órákban a Temesvári sugárúton és a Sadoveanu utcában, valamint a nap folyamán a Nyeregbe nem lehet majd autóval felmenni.
 
Csíkszereda, 2013. július 2.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774