Színes program a Székelyföldi Civil Napokon

( Szavazat)37 megjelenítés
Gondosan szervezett munka áll a Székelyföldi Civil Napok mögött. Ördög-Gyárfás Lajos, a rendezvény koordinátora a megnyitón elmondta: a Civil Napokat eddig nyolc alkalommal szervezik meg, az idén már Kovászna és Hargita megye együttműködésével. A szervezők szerint jövőre már Maros megye is társul a Székelyföldi Civil Napokhoz.

 A június 18-án, pénteken tartott megnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: a megyei és helyi önkormányzatok is civilbarát intézményekké váltak. Borboly szerint fontos a civil szféra és az önkormányzatok közti együttműködés, a szubszidiaritás nélkül nehéz lenne elképzelni a térség jövőjét. A tanácselnök hangsúlyozta, hogy Székelyföld jövőjére nézve a civil kezdeményezéseknek meghatározó a szerepük.
 
„Miénk itt a tér, miénk itt a felelősség” – hangsúlyozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Székely Nemzeti Múzeumban, majd a civil kezdeményezések fontosságára tért ki, kiemelve, hogy az összefogás akkor is fontos, ha ezzel néha az önkormányzatok orra alá törnek borsot. A városatya szerint vállalkozók és civilek hiányában nem lehet sem egy város, sem az önálló Székelyföld jövőjét elképzelni.
 
Székelyföldön az országos átlagnál jóval több civil szervezet létezik – mondta megnyitóbeszédében Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Tamás azt is elmondta, hogy 2001-től folyamatosan nőtt a megpályázható összegek értéke és a pályázók száma is: a kezdeti 139 programhoz képest, ma már 399 pályázót támogat az önkormányzat. „Kovászna megyében nagy hagyománya van a civil összefogásnak, példa erre a számos önkéntes tűzoltó, de civil kezdeményezés nyomán született meg a pár hete megrendezett huszártoborzó is. Fontos, hogy azok a civil szervezetek, amelyeket támogatunk nemes és jó célt szolgáljanak” – mondta el Tamás Sándor.
 
A Székelyföldi Civil Napok első napján konferenciát is tartottak Közös tér, közös örökség címmel a Székely Nemzet Múzeumban. Ugyanitt este 6 órától kiállításmegnyitóra is sor kerül, amelyben az elmúlt 10 évben felújított történelmi műemlékek állapotát ismertetik. 12 órai kezdettel a Kónya Ádám Művelődési Házban A székelyföldi népi fürdők helyreállítása címmel nyílt kiállítás.
 
A rendezvény második napján, az új sepsiszentgyörgyi sportcsarnok szomszédságában található téren előadások, játszóház és tűzzsonglőrök várják az érdeklődőket.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774