Szili Katalin is kézbe vehette A székelység története tankönyvet

( Szavazat)32 megjelenítés
Többnapos erdélyi magánlátogatása során szeptember 20-án, csütörtökön délelőtt Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke Hargita Megye Tanácsának alelnökeivel találkozott Csíkszeredában a megyeháza épületében. Szili Katalin az evangélikus-lutheránus püspök, Adorjáni Dezső meghívására érkezett Erdélybe, hogy a magyar nemzetstratégiával kapcsolatos fórumokon, kerekasztal-beszélgetéseken vegyen részt. 
 Szili Katalint, aki a Szociális Unió elnöke, a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, valamint az autonómia albizottság elnöke, Birtalan József és Petres Sándor alelnökök fogadták. Birtalan József a napokban bemutatott A székelység története című tankönyvvel és székely termékekből összeállított ajándékcsomaggal lepte meg a magyarországi politikust, aki örömmel lapozta fel a székelységről szóló tankönyvet. A székely termékek népszerűsítését az utóbbi évek egyik legsikeresebb történetének nevezte.
– A Székely termék védjegy azért fontos, mert általa a Székelyföld egységesen tudja magát felmutatni – fogalmazott Szili Katalin.
A volt házelnököt elkísérő Adorjáni Dezső evangélikus-lutheránus püspök kiemelte: a politikumnak szeretnének üzenni, hogy józanon és higgadtan építkezzenek, hisz az autonómiáról rengeteget lehet beszélni, de azt meg is kell valósítani. Kiemelte annak fontosságát, hogy a decemberi választásokon a magyarok is motiváltak kell hogy legyenek, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.
– Visszarendeződéstől félünk, és ez a félelmünk jogos, ha a Mikó-ügyre gondolunk, és még ehhez hasonló ügyek jöhetnek. Fontos, hogy higgadt és erős, felelős parlamenti képviseletünk legyen a román parlamentben. Nem a hatalmat kell akarni, hanem a szolgálatot! – fogalmazott a püspök.
Szili Katalin az autonómia mellett a felelős önrendelkezés szükségességét ecsetelte:
– A nemzetpolitika az, ami fejlődést hozhat. Úgy látom, hogy Székelyföldön van kooperáció, ami tipikusan székelyföldi fejlesztéseket jelent.
Birtalan József alelnök köszöntőjében a tettek fontosságát emelte ki, és beszámolt a megyei tanács által szervezett Közéleti estekről, valamint a vidéken nagy sikernek örvendő Székelyföldi Akadémiáról.
– A vidéki értelmiséget is megpróbáltuk szóra bírni, véleményüket kikérni. Nagyon sokat segítettek ezek a beszélgetések különböző témakörökben – mondta.
Petres Sándor alelnök szintén köszöntötte az elnök asszonyt:
– Szili Katalint nem úgy ismertem meg, mint az Országgyűlés elnökét, aki eljön hozzánk egyet villogni, hanem aki Farkaslakán a 2005-ös árvíz idején segített a rászorulókon – mondta, és beszélt a megyei tanács térségi szerepéről is: – Hargita Megye Tanácsa jóval több területtel foglalkozik, mint ami a hagyományos szerepe. Minden eszközzel igyekszünk az agráriumot és a helyi gazdákat támogatni, a Székely termék koncepció ennek csak egy szelete.
A beszélgetésen még szó esett a megyei tanács és az egyházak közötti jó együttműködésről, a szakoktatás bővítésének és a partneri kapcsolatok kialakításának lehetőségeiről, valamint a fenntartható turizmusról.
Szili Katalin Csíkszeredából Brassóba, majd Marosvásárhelyre és Nagyváradra látogat.
 
Csíkszereda, 2012. szeptember 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774