Szellemi Kaland a II. Székelyföldi Biennále

( Szavazat)33 megjelenítés
A II. Grafikai Szemle tárlata furcsa látvány – alig nevezhető meg a kiállított művek közös tulajdonsága a méretüket, illetve az elkészítésükre fordított figyelmet leszámítva. A Székelyföld Napok keretében zajló kulturális esemény első mozzanataként Fürjesi Csaba, az I. Grafikai Biennále fődíjasának munkáiból összeállított tárlat nyílt meg a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér falai közt. 
 A szemle anyagából a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban megnyitott tárlatot méltató esztéta, Vécsy Nagy Zoltán a munkákra jellemző közös nevezők halmazából az alkotók szerepkereső magatartását hangsúlyozta, rámutatva, hogy az alkalmazott technikák, színek, anyagok invenciózus felhasználása a második biennálén még hangsúlyosabb szerephez jutott. A versenyre 26 országból, 340-en neveztek be, a zsűri elé 187 grafikus 240 munkája került, ezek alkották a tárlat anyagát.
 
Sepsiszentgyörgyön erős hagyománya van a kortárs művészeti életnek, ennek a hagyománynak az intézményes formáját erősítik a szervezők ezzel a seregszemlével” – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében, a II. Székelyföldi Grafikai Biennále díjátadó gáláján. „A mai napon Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön vettem részt olyan rangos, kulturális eseményeken, amelyek feltétlenül bekapcsolják mindkét várost a kultúra nemzetközi körforgásába. Amikor értékalkotókról, művészetekről beszélünk, akkor nem létezik provincia, hanem alkotói központról kell beszélnünk. Abban bízom, hogy 2014-ben a harmadik grafikai biennále szintén bírja majd a romániai kulturális tárca támogatását, mert ez egy jó kezdeményezés, egy jó úgy. Vigyük ezt tovább, hadd öregbítse Székelyföld hírnevét, növelje továbbra is az alkotói kedvet” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.
 
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának megfogalmazásában a grafikai biennále olyan erő, amely kimozdító hatást gyakorol alkotóra és szemlélőre egyaránt. Vargha úgy véli, az itt kiállítók az intermédia vizein is otthonosan mozognak, a tárlatot magát pedig a „szellemi kaland” jelzővel illette. Az intézményvezető elmondta: ez az emelkedett színvonalú anyag a tervezési szakaszban lévő, kortárs erdélyi kiállítótér egyik alapköve lehet.
 
„Bukarestből, Budapestről, de még Brüsszelből is látszik Székelyföld – a II. Grafikai Biennále bármilyen magas elvárásnak megfelel. Természetes, hogy az önkormányzatoknál úgy gondoljuk, hogy a továbbiakban is érdemes támogatni ezt a rendezvényt, az elkövetkező grafikai szemlék finanszírozásának jövőjét is biztosítjuk” – összegzett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 
A rendezvényt mindhárom székelyföldi megye, azaz Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzata támogatja. Hargita megye részéről Borboly Csaba elnök így fogalmazott: „Székelyföld akkor lehet sikeres, ha értékeit az egész világban megcsodálják. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy összefogva olyan kulturális stratégiát tudunk létrehozni, amely az itteni értékek mélységét jól tudja szemléltetni.
 
A Maros megyét képviselő Péter Ferenc, Szováta polgármestere hangsúlyozta: a művészetet pártolni nemes dolog, ha a támogatás mögött az egységes Székelyföld áll, az többletértéket kölcsönöz a rendezvénynek.
 
A szervezők részéről a biennále kurátora, Siklódi Zsolt rámutatott: az sem véletlen, hogy idén a megyei tanácsok díját Erdély egy-egy meghatározó, magyar képzőművészről nevezték el: Hargita megye díja a Nagy Imre, Maros megyéé a Nagy Pál, míg Kovászna megye kitüntetése a Plugor Sándor nevét viseli.
 
A II. Grafikai Szemle díjátadójára a tárlat megnyitását követően, a Tamási Áron Színházban került sor. A szemle első fődíját, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium által felajánlott, 2000 eurós csekket Kelemen Hunor szövetségi elnöktől Péter Ágnes vehette át. A megyei tanácsok díjait Ioan Horváth Bugnariu, Katarzyna Kalczynska, valamint Branko Nikolov képzőművészek vehették át. A gála a Horváth Kornél és Lantos Zoltán etnojazz-duó koncertjével ért véget.
 
Sepsiszentgyörgy, 2012. május 18.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774