Széles körű összefogás a Mária út kiépítéséért

( Szavazat)36 megjelenítés
Partnerségi megállapodást írt alá a Gyulafehérvári Caritas és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás a zarándokok számára készülő Mária út székelyföldi szakaszának kiépítése érdekében.
 
 
Péterfi Attila, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Birtalan József, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke, Szabó Károly, a Csíkszéki EKE elnöke és Molnár Sándor, a Mária út projekt székelyföldi koordinátora közös sajtótájékoztatón ismertették a Mária úttal kapcsolatos újdonságokat május 6-án. Amint azt Borboly Csaba kiemelte, a Mária út program integráló szereppel bír, számos települést érint majd Parajdtól a Gyimesekig és Gyergyótól a Kászonokig.
 
– A program elsőrendű fontossága abban rejlik, hogy létező lelki szükségletek kielégítésére teremt lehetőséget hazai, Kárpát-medencei környezetben, és így eddig elszigetelt településekre is eljuthatnak a zarándokok. A megyei tanács további forrásokat kíván majd bevonni a Mária út fejlesztésére, többek között az Európai Unió Délkelet-európai Nemzetközi Együttműködési Programja keretében a projekt marketingjének támogatására is lehetőségünk lesz – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
 
Birtalan József, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke elmondta, hogy 13 önkormányzat fogott össze a társulás keretében, amelyek mindannyian támogatják a Mária út kiépítését, akár az útvonal mentén fekvő településekről, akár távol esőkről van szó.
 
Péterfi Attila tájékoztatott a Mária út székelyföldi szakaszának kiépítéséről, amely a Gyulafehérvári Caritas és az EKE közti együttműködéstől kezdődően mára számos területet átölel, és az önkormányzatok, a civil szféra, a közbirtokosságok meg az egyház képviselői is pozitívan fogadták a kezdeményezést. Konkrét eredményekről is beszámolt: megtörtént a fő nyomvonal kijelölése, hamarosan elkezdik az útvonalak megfestését, és megalakult a Hargita, Maros és Kovászna megyéért felelős Székelyföldi Koordinációs Iroda is, amelynek vezetője a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alkalmazásában álló Molnár Sándor. Annak érdekében, hogy elkészülhessen az 500 kilométeres útszakasz, nagy összefogásra és rengeteg önkéntesre lesz szükség, azonban az eddigi pozitív tapasztalatok alapján számít rá, hogy nemcsak álom marad a Mária út 2012-ig való befejezése.
 
– Ha sikerül felébreszteni a mindannyiunkban szunnyadozó vágyat a zarándoklatra, akkor kialakul egyfajta automatizmus, amelynek során a Mária út kiépülése önállóan fog működni – mondta Péterfi.
 
Szabó Károly, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) vezetője elmondta, az út kijelölésekor mellőzték a forgalmasabb útszakaszokat, szép tájakon, csendes környezetben haladhatnak a zarándokok. A hagyományos útvonalakat vették figyelembe, és nem csak a gerincútvonalon található településeket foglalják bele az útvonalba, hanem igyekeztek egyben megmutatni a környék főbb látványosságait is.
 
Molnár Sándor projektkoordinátor örömmel nyugtázta, hogy hasonló összefogást régen tapasztalt, akárhova megy, mindenhol tárt ajtókkal fogadják, és támogatják a kezdeményezést önkormányzati, civil, közbirtokossági és egyházi berkekben egyaránt.
 
A Mária út Mariazelltől Magyarországon keresztül Csíksomlyóig vezet, távlatosan az észak–déli irányú Czeştochowa–Međjugorje-vonal kialakítása is része a Mária út ideának, s ezzel egységes, Közép-Európát lefedő vallásos turizmus attrakciójával lehet majd hívni és várni a világ spiritualitást is kereső turistáit, zarándokait.
 
A Mariazell–Csíksomlyó-iránynak egy északi és egy déli főútja lesz, és az elágazások hálózata feltárja az egész Kárpát-medencét, zarándokutakkal összekötve a spirituális szempontból hagyományos és fontos helyeket. A Mária út a gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt össze, és egységes úthálózatot alkot, amely alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékhelyeket érinti, teljes hosszában több ezer km hosszúságban, de ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre ráirányítja az érdeklődők figyelmét. A teljes szakasz Mariazelltől Csíksomlyóig több mint 1400 km (ebből 500 km Romániában), és gyalog kb. 60 nap alatt járható be teljes egészében.
 
A gyulafehérvári Caritas, partnerségben az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel (EKE), felvállalta, hogy a magyarországi Mária Út Egyesületet támogatják a Máriazell–Csíksomlyó-zarándokút erdélyi szakaszának megépítésében és népszerűsítésében. Ehhez az együttműködéshez csatlakozott Hargita Megye Tanácsa, közösen a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásban részt vevő többi 13 önkormányzattal, az út székelyföldi koordinátorának alkalmazásával.
 
Csíkszereda, 2011. május 6.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774