Székelyudvarhelyiek Tordán

( Szavazat)28 megjelenítés
Az aranyosszéki magyar szakemberekkel ismerkednek
 
Kettős céllal utaznak a hétvégén Tordára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai: megismerik az aranyosszéki magyar szakembereket és a környező kulturális értékeket. Az intézményi szórványnapokon számos programmal várják az érdeklődőket.
 
Tordára utaznak a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársai május 13–14-én. A küldöttség Hargita Megye Tanácsának Összetartozunk közösségépítő programja keretében intézményi szórványnapokon vesz részt, amelyet a Jósika Miklós Iskolanapok alkalmával szerveztek meg. A rendezvénynek kettős célja van: az Aranyosszéken élő és dolgozó magyar szakemberek megismerése, akikkel az udvarhelyiek közösen tudnak a továbbiakban is dolgozni, valamint bejárni azt a vidéket, amely a Székelyföld szerves része volt valamikor, és oly sok történelmi, építészeti, néprajzi emléket őriz. A Forrásközpont munkatársai szeretnék megismerni az aranyosszéki kollégák munkáját, gondjait, eredményeit azért, hogy hatékonyan tudják segíteni őket, közös tevékenységeket tervezhessenek.
Az udvarhelyi delegáció erre a kettős célra építette kétnapos programját. Pénteken aktívan részt vesz a tordai Jósika Miklós Gimnázium programjain. 10–12 óra között az I–IV. osztályosoknak szerveznek foglalkozásokat: a Hargita Megye Tanácsa által 2010-ben kiadott Székelyföld címerei kifestőkönyv festegetése során a kicsik megismerhetik majd Aranyosszék történelmi kapcsolódását a Székelyföldhöz, továbbá szalmadíszeket készíthetnek, szalmát fonhatnak, csomózhatnak. Délután a Forrásközpont munkatársai középiskolai osztályokkal és szakemberekkel találkoznak. 16 órától megnyitják az Orbán Balázs szemével a Székelyföld településein című fotókiállítást. A kiállítás másodlagos célja a gimnázium diákjainak motiválása Aranyosszék dokumentálására. Józan Erzsébet, a gimnázium történelem szakos tanára már tervezi a tábort, ehhez kért az udvarhelyiektől szakmai segítséget és lehetőséget motivációs beszélgetésre. 17 órától bemutatják a Forrásközpontot és annak kiadványait, 18 órától pedig László Judit előadására kerül sor Bartók Béla születésének 130., A kékszakállú herceg vára című opera megírásának 100. évfordulója alkalmából, Párkapcsolatok a kékszakállú herceg várának tükrében címmel.
Május 14-én, szombaton a székelyföldi vendégek tanulmányútra mennek, amelyen Torockó építészetével, tájházával, hagyományaival ismerkednek, megtekintik a torockószentgyörgyi várat, majd Nagyenyeden meglátogatják a Bethlen Gábor Kollégiumot és a tudományos könyvtárat.
Hargita és Kovászna megye tanácsa szórványprogramjával az Erdély más részein élő magyar közösségeket támogatja, felismerve azt, hogy Székelyföld jövője nem képzelhető el erős erdélyi magyar közösség nélkül. Hargita Megye Tanácsa mostanig Beszterce-Naszód és Temes megyei, valamint aranyosszéki magyar szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást, és a programba bevonta a magyarországi testvérmegyéket, így hármas kapcsolatrendszer alakult ki, és közös kirándulásokat, rendezvényeket szerveznek, valamint támogatják a szórványbeli magyar oktatást.
 
Csíkszereda, 2011. május 12.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774