Székelyudvarhelyi prioritásokról egyeztetett Borboly Csaba

( Szavazat)30 megjelenítés

Megbeszélésre hívta március 3-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megyei tanács és Székelyudvarhely tanácsának RMDSZ-frakcióját Hargita Megye Tanácsának székelyudvarhelyi területi irodájába. A megbeszélésen részt vett Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, Hargita Megye Tanácsa részéről Sófalvi László alelnök és Birtalan József megyemenedzser, Bondor István frakcióvezető, valamint helyi és megyei tanácsosok.

 

A két RMDSZ-frakció megbeszélésének fő témája a Székely támadt vár felújítását célzó projekt volt, amelyet Bunta Levente polgármester mutatott be. Ez tartalmaz egy olyan fejezetet, amely szerint esetleg a felülethiány miatt a városi könyvtár, a múzeum is helyet kapna a várban, illetve a kiteljesítendő székelyudvarhelyi felsőoktatás számára is megfelelő lenne a vár. Borboly Csaba kifejtette, hogy a Székely támadt vár felújítása és kulturális központként való működtetése olyan közös kulturális projekt lehetne, amely alapköve lehetne a műemlékvédelemnek az elkövetkező időszakban is.

A megyei és a városi RMDSZ-frakció egyeztetésének napirendjén az oktatási intézmények épületgondjai is szerepeltek. Bunta Levente polgármester szerint Székelyudvarhely krónikus ingatlanhiányban szenved, több tanintézet épületét bérelik. A Benedek Elek Líceum épületének befejezéséhez további hatmilliárd lej szükséges, ennek előteremtéséhez a polgármester a megyei tanács segítségét kérte. Szóba került az óvodák helyzete, miszerint Székelyudvarhelyen a gyerekek száma indokolttá tenné még egy óvoda működtetését, továbbá az egyház tulajdonában levő iskolaépületek sorsáról és a felekezeti oktatás újraindításáról is szó esett.

Az egyeztetésen szóba került a vízhálózat fejlesztése és az udvarhelyi kórház ügye is. Elhangzott, Székelyudvarhely számára prioritás egy olyan távfűtésrendszer kiépítése, amely villanyáramot is termelne.

Az eredményesség érdekében az RMDSZ-frakciók megegyeztek, hogy az együttműködés folytonos lesz, és kéthavonta hasonló találkozókon fogják megbeszélni a város gondjait, közösen keresve a megoldást.

Partnerségi ajánlat a Zöld Pártnak

Szintén március 3-án a megyei tanács elnöke Jakab Attilával, a székelyudvarhelyi Zöld Párt városi tanácsosával is egyeztetett a Zöld Párt kezdeményezéseiről,  és átadta azt az iratcsomót, amely a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésének eddigi lépéseit tartalmazza. Ugyanakkor Borboly Csaba partnerséget ajánlott fel a Zöld Pártnak a Székelyudvarhelyt érintő kezdeményezéseikhez, így például szóba került a Küküllő folyó mentén kiépíthető kerékpárút megépítése is.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774