Székely–szórvány összetartozásról az EU Táborban

( Szavazat)33 megjelenítés
A július 5–10. között zajló nyolcadik EU Tábor kiemelt figyelmet szentelt a szórványmagyarság kérdésének, valamint a közelgő népszámlálásnak. Éppen ezért szerdán délután Gazdasági vérszerződés? címmel tartott előadást Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsának programigazgatója, az Összetartozunk szórványprogram felelőse, Demeter László, Kovászna Megye Tanácsának szórványprogram-felelőse és Babos Aranka, a Hunyad Megyei RMDSZ ifjúsági alelnöke. Mindhárman az elmúlt évek székely-szórvány együttműködést elősegítő tevékenységekről számoltak be.
 
 
Zonda Erika előadását a szórványmagyarság fogalmának tisztázásával kezdte, majd ismertette az Összetartozunk program céljait, valamint a Beszterce-Naszód, Temes megyei és Aranyosszék-i főbb megvalósításokat. „A demográfiai adatok elrettentőek, egyre kevesebb magyar él Erdélyben, egyre feltűnőbb a hirtelen létszámcsökkenés” – mutatott rá a legutóbbi népszámlálás etnikai térképére. Meglátása szerint a közelgő népszámlálást követően még drasztikusabb adatokra számíthatunk. „A legfontosabb feladatunk, hogy a tömbmagyarság figyeljen a szórvány magyarságra, ne csak átutazzanak városainkon, hanem ismerjék meg a kisebbségben élők régióit is”. A folytatásban a program közel három éves történetét mutatta be, kiemelve, hogy a kulturális programok támogatásának, a gyerektáboroknak, és a különböző tapasztalatcseréknek közösségépítő szerepe van. Végül örömének adott hangot, hogy a Hargita megyei kezdeményezés székelyföldivé nőtte ki magát, hisz Kovászna megye is kialakította saját partneri kapcsolatait.
 
Babos Aranka Háromszék és Hunyad megye tevékenységeiről számolt be az Összetartozunk program keretén belül. Az előadást Demeter László zárta, aki ismertette, hogy a program idén Fehér és Szeben megye bevonásával bővült, tevékenységei továbbra is olyan kulturális előadásokat, szakmai találkozásokat jelentenek, amelyek a közös erőn alapulva nemzeti szolidaritást eredményeznek.
 
Marosfő, 2011. július 6.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774