Székelyföldi sikertörténetek

( Szavazat)29 megjelenítés
Hargita megyébe látogatott Elena Udrea miniszter

Három szalagvágás és két szerződés-aláírás – ez Elena Udrea turisztikai és regionális fejlesztési miniszter december 17-i Hargita megyei látogatásának mérlege. A tárcavezető Borszéken, Parajdon, Csíkszeredában és Csíkszentkirályon járt.

Sikertörténetnek nevezte Elena Udrea pénteken este a csíkszentkirályi Borsáros hagyományos népi fürdő felújítását a létesítmény avatóján. A Turisztikai és Regionális Fejlesztési Minisztérium vezetőjét és kíséretét szállító autók december 17-én este fáklyát tartó székely ruhás gyerekek sorfala között érkeztek a helyszínre. Az új faépületek előtt Székely Ernő polgármester és Birtalan József megyemenedzser fogadta Udreát az összesereglett helybéliek, újságírók, a környékbeli települések elöljárói, illetve politikusok gyűrűjében. A miniszter megdicsérte a székely népviseletet, majd elmondta: érzi, mennyire fontos ez a projekt, látva a fogadtatást. Reményét fejezte ki, hogy a beruházás a térség lakóinak hasznos lesz, és segít a térség turizmusának fellendítésében. Birtalan József megyemenedzser, aki Hargita Megye Tanácsát képviselte, kijelentette: Hargita megye az ország legszebb megyéje, ezért itt érdemes beruházni továbbra is, mert ezzel növelik Románia turisztikai vonzerejét. A megyemenedzser átadta a tárcavezetőnek a megyei tanács ajándékát és egy vaskos dossziét a jövő évi fejlesztési elképzelésekkel, amelyekhez  a minisztérium támogatását kérte.

A szalagvágást követően Udrea fánkot kóstolt – érdeklődésére elmondták neki, hogy itt úgy nevezik: pánkó –, majd körbejárta a faházat. Két medence várja majd a kikapcsolódni vágyókat, mindkettő melegített ásványvízzel, továbbá öltözőket, büfét, tusolókat alakítottak ki. A csíkszentkirályi beruházás értéke 725 ezer lej, az összeg nagy részét a turisztikai minisztérium biztosította. A projekt kezdeményezője és koordinátora Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat pedig a terv és a szakhatósági engedélyek költségeit állta. Kilenc Hargita megyei településen újítják fel a hagyományos népi fürdőket: Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván, erre a célra a turisztikai tárca mintegy négymillió lejt utalt ki. A miniszter az épületben megtekintette a projektben szereplő fürdők felújításáról szóló képösszeállítást is.

A szentkirályi eseményt megelőzően, délelőtt Elena Udrea Borszéken részt vett a Reménység sípálya avatóján. Mik József polgármester, Birtalan József megyemenedzser, Moldován József távközlési államtitkár egyaránt hangsúlyozta az RMDSZ szerepét abban, hogy a válságos év ellenére sikerült beruházásokat megvalósítani nemcsak Hargita megyében, hanem a többi magyarlakta térségben is. Elena Udrea azt emelte ki, hogy Borszék a gyógyfürdőiről volt híres, és ezt az örökséget ápolni kell további fejlesztésekkel is. Kitért arra, hogy szomorú az elhagyott, leromlott állagú villák látványa, ezek helyzetét rendezni kell ahhoz, hogy Borszék európai színvonalú turisztikai szolgáltatást nyújthasson.

A Reménység sípálya létrehozásának értéke 7,5 millió lej, a beruházás a Turisztikai és Regionális Fejlesztési Minisztérium finanszírozásával, illetve a helyi és megyei önkormányzat hozzájárulásával valósult meg. Az avatót követően Mik József polgármester és Elena Udrea miniszter aláírta a borszéki turizmus népszerűsítését célzó projekt finanszírozási szerződését, Birtalan József pedig átadta Elena Udreának Székelyföld sítérképét, amelyet Hargita Megye Tanácsa téli turisztikai kampánya során terjesztenek itthon és Magyarországon. A megyemenedzser meghívta a miniszter asszonyt, próbálja ki megyénk sípályáit, köztük a borszékit.

Parajdon wellnessközpontot avattak, a megyezászló, illetve a székely zászló színeit (kék-arany) viselő szalagot a miniszter mellett Bokor Sándor polgármester, Birtalan József megyemenedzser, Antal István képviselő és Verestóy Attila szenátor vágta át, és jelen voltak a környékbeli települések elöljárói is. A több mint hárommillió euró értékű beruházás során elkészült az épület, ám még hátravannak bizonyos belső munkálatok, ezért az élményfürdő várhatóan csak jövő nyáron fogadhat vendégeket.

Elena Udrea közölte, a minisztérium nagy figyelmet fordít Parajdra, hiszen a település fejlesztésével erősítik Románia turisztikai brandjét. Mint mondta, a Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ alkotta koalíciónak a válság ellenére sikerült megvalósítania a megígért beruházásokat. Verestóy Attila szenátor is jónak nevezte a két alakulat közti kormányzati együttműködést, amelynek egyik eredménye a parajdi wellnessközpont megépítése, ami jelentős eredmény a térség számára.

Csíkszeredában Elena Udrea, Ráduly Róbert polgármester és Simion Creţu,  a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója aláírták a szerződést az Integrált Városfejlesztési Terv két komponensére, amelyet a Regionális Operatív Program finanszíroz, és amelynek révén jelentősen megváltozik a megyeközpont arculata: megújul a Petőfi Sándor utca, valamint a Szabadság és Majláth Gusztáv Károly tér, és ifjúsági központot létesítenek a Petőfi utca 39. szám alatt.

Csíkszereda, 2010. december 17.

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774