Székelyföldi rendezvénydömping

( Szavazat)24 megjelenítés

Kicsik és nagyok fellépésével népi, kulturális jellegű programok várják az érdeklődőket, immár második alkalommal a Székelyföld Napok keretében. Maros, Hargita és Kovászna megye önkormányzatának vezetői, Lokodi Edit Emőke, Borboly Csaba és Tamás Sándor május 25-én, szerdán, Sepsiszentgyörgyön tartottak a történelmi Székelyföldet teljes egészében átfogó rendezvényről sajtótájékoztatót.

 

 A rendezvénynek már a programfüzete is impozáns, hiszen három megye eseményeit boronálták össze egy ismertetőbe. Lokodi Edit Emőke, Maros Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztató keretében kifejtette: a három megye képviselői már huzamosabb ideje összehangolták terveiket, különösen a turisztikai stratégia terén. „Most lehetőségünk van arra, hogy a közös turisztikai ajánlatot mutassunk be. Ez szó szerint nemcsak a régi történelmi Székelyföldet jelenti, Maros megye teljes területének rendezvényeit, kínálatát is belefoglaltuk. Figyelembe kell venni azokat az ajánlatokat, programokat, amelyeket a különböző helyi önkormányzatok kínálnak, ez további turistákat vonzhat a régióba” – részletezte a Maros megyei tanácselnök.

 Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a székely együttműködés keretében három éve dolgoznak közös projekteken, rendezvények lebonyolításán. A tanácselnök röviden kitért a szórványmagyarságot támogató programra is. A megyei önkormányzati vezető közölte, hogy közös tervet dolgoznak ki arra, hogy a szórványprogramba a csángóföldi településeket is bekapcsolják.

 A Székelyföld Napok hivatalos megnyitójára a Perkőn kerül sor, a Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójával – tájékoztatott Tamás Sándor.

 Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székelyföldi kulturális kibontakozás lehetőségének nevezte a Székelyföld Napok rendezvénysorozatot. „Nem versengünk egymással, hanem szolidaritást teremtünk a székelyföldi megyék, székek között, hiszen a történelem bebizonyította, hogy ha a székelyek összefognak, nem lehet legyőzni őket” – jelentette ki a Hargita megyei tanácselnök, aki szerint a rendezvénysorozat révén Székelyföld jobban hallathatja a hangját és megmutathatja sajátos, egyedi kultúráját az Európai Unióban.

 Borboly Csaba bemutatta az Orbán Balázs-díjat, amelyet a három megye önkormányzata közösen ítél oda évente egy-egy személynek mindhárom megyéből. Hogy idén kik veszik át az érmét, az a június 8-i, marosvásárhelyi díjátadón derül ki.

 Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője szerint a Székelyföld Napok szervezőinek egyik kiemelt célja, hogy a székelyföldi települések, vidékek megismerjék egymás szokásait, értékeit – ezt a célt szolgálják a vándorrendezvények is. Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere az Ezer Székely Leány Napja rendezvényről beszélt, amely hagyományos módon július első szombatján lesz a csíksomlyói Nyeregben, és kiváló alkalom a lelki töltődésre. A nagyszabású eseményt tavaly óta a művelődési minisztérium is támogatja, közölte az alpolgármester.

 Péter Ferenc szovátai polgármester elmondta: a Székelyföld Napok szempontjából is fontos helyszín Szováta, ahol a Medve-tó nemcsak az egész évet átfogó turizmust szolgálja, hanem kisebb rendezvények helyszíne is lehet.

 Első alkalommal szervezik meg Magyarországon kívül a Nemzeti Vágta előfutamát, a Székely Vágtát. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Sztakics Éva elmondta: már folynak az előkészületei ennek a rendezvénynek is. A futamon kívül lovas tematikájú vásárra is sor kerül majd, valamint a Honfoglalás lovas rockopera ősbemutatójára.

 A Székelyföld Napok programja nemsokára interneten is elérhető lesz a www.szekelyfoldnapok.ro címen.

 ***

 A székely lajstrom majdnem Facebook

 Régies kifejezéssel lajstromnak neveznek mindent, ami jegyzék – legyen az ábécé sorrendben, vagy bármilyen más kritérium szerint összeállított lista. Tamás Sándor a május 25-én, szerdán tartott sajtótájékoztató keretében bejelentette: már az idén elkészül a főként internetes felületre támaszkodó jegyzék elkészítése, amelybe a székelyföldi kötődéssel rendelkező emberek iratkozhatnak fel.

 „Egyfajta székely Facebooknak megfelelő oldalt készítünk” – fogalmazott viccesen Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „A regiszteren keresztül Székelyföldről, az itteni eseményekről szóló, elsősorban magyar nyelvű üzeneteket szeretnénk eljuttatni azokhoz, akik megadják email címüket. Első lépésként a magyar szervezetekhez fordulunk majd, akiktől azt kérjük, ismertessék meg tagjaikkal a székely kataszter által megnyíló lehetőségeket.”

 A kezdeményezés lényege, hogy olyan eseményekről nyújtson tájékoztatást, amelyekért valóban érdemes ellátogatni Székelyföldre, mint a Csíksomlyói búcsú, Szent István nap a Perkőn, különböző gasztronómiai rendezvények, vagy éppen a Szent György Napok.

 „Az sem elhanyagolható, hogy ily módon egy olyan hálózatot tudunk létrehozni, amely akkor is mozgásba lendül, ha egy-egy komoly közéleti kérdésre kell ráirányítani a nagyvilág figyelmét, például, hogy megvédjük a Székely Mikó Kollégiumot az újraállamosítástól” – szögezte le Tamás Sándor.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774