Székelyföldi népdalvetélkedők döntője

( Szavazat)31 megjelenítés
Szórványdíjat kaptak az aranyosszéki versenyzők
 
Március 31-én, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont immár második alkalommal szervezte meg Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Népdalvetélkedők Döntőjét, melyen Csík és Gyergyó vidéke, Udvarhelyszék, Háromszék, Erdővidék, Marosszék és Aranyosszék területi versenyeinek legjobbjai vettek részt.
 
 
A székelyudvarhelyi művelődési ház koncerttermében megtartott döntőn azon versenyzők vehettek részt, akiket a 2011-es tanévben díjaztak Székelyföld valamely megyei szintű vetélkedőjén. A tavalyi évhez hasonlóan Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk szórványprogramjának jóvoltából idén három aranyosszéki versenyző is megméretkezett a döntőben.
 
A versenyzők húsz népdalt tartalmazó listával léptek az öttagú zsűri elé, ebből egyet ők, egyet pedig a zsűri választott eléneklésre. Fontos kitét volt az is, hogy a listán legalább öt saját tájegységi dal is szerepeljen. A versenyzőket V–VIII. osztályosok, illetve IX–XII. osztályosok versenykategóriában értékelték. A zsűri dr. Szalay Zoltán népzenekutatóból, Demeter Panna népdalénekesből, Haáz Sándor zenetanárból, aki szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője is, Major Magdolna, a Romániai Magyar Dalosszövetség képviselőjéből, valamint Sipos Zoltán zenetanár, karnagyból tevődött össze.
 
A vetélkedő második fordulójába a döntőbírák tizenhat versenyzőt engedtek tovább, akik egy szabadon választott népdalt adtak elő. Míg a zsűri döntött, addig a szervező László Judit zenetanár népdalokat tanított a jelenlévőknek.
 
A zsűrin kívül a közönség is szavazhatott kedvencére, a közönségdíjat a márévalvi Pálfi Lajos vehette át. A jók közül is a legjobbnak a kicsiknél Borbáth Szilveszter, míg a nagyoknál Tamás Júlia Roxana bizonyult. Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója emléklapot és a versenyzőket ábrázoló bögrét nyújtott át a résztvevőknek.
 
A népdalvetélkedő döntőjén részt vett Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője, az Összetartozunk szórványprogram felelőse, aki a három aranyosszéki versenyzőt díjazta. A szórvány nagydíjat a legjobb tizenhat közé bekerült Szabó Júlia vehette át, aki székely termékeket tartalmazó kosarat kapott ajándékba, valamint ingyenes részvételi lehetőséget biztosítanak számára a Sófalván megrendezendő Székelyföldi Tánctáborba.
 
Székelyudvarhely, 2012. március 31.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774