Székelyföldi különdíj Gyöngyösről

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Különdíjjal tért haza Székelyföld küldöttsége a hétvégén megrendezett gyöngyösi Szüreti Napokról és Borfesztiválról.
A szeptember 27–29. között tartott szüreti mulatság színfoltját jelentették Székelyföld gyöngyszemei, Hargita és Kovászna megye közösen vonultatta fel a székelyföldi értékeket: hagyományos székely ízekkel, kézművestermékekkel, ásványvízzel, székely viselettel, néptánccal és zenével nyűgözték le a Heves megyeieket. 

A vasárnapi szüreti felvonuláson tizenhárom csoport vonult fel Gyöngyös utcáin, énekkel, tánccal teremtve meg a szüreti jó hangulatot. A népes székelyföldi delegáció táncosokkal, zenészekkel és egy őszi termésekkel feldíszített szekérrel vonult fel. „Székelyföld ereje egységében, hagyományainak, történelmi múltjának, szokásainak és kultúrájának közösségében rejlik” – méltatták a csapatot a szervezők. A szüreti felvonulás különdíját Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnöke és Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője vette át.

A fesztiváli hangulatról készült videó megtekinthető a HargitaTV csatornáján:
http://www.youtube.com/watch?v=OmwE-8ku3qk

A Hargitai Zugtánc csoportról:
Évekkel ezelőtt néhányan arra kérték András Mihályt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetőjét, hogy tanítson néptáncot nekik, mert pótolni szeretnék tudásukat ezen a területen, és lehetőleg ne verjék nagydobra. Így lett Zugtánc a heti rendszerességgel tartott „táncóra”. Az a néhány fő meglepően kitartóan és rendszeresen járt néptáncot tanulni, s apránként szaporodott egy-két új jelentkezővel a létszám. Lassanként Zugtáncház lett belőle, és a „zugban” már kezdő és haladó csoport is tanulja lelkesen a néptáncot. Néhány éve a Hargita Együttes táncosai tanítanak, kiegészítve énektanítással az aktuálisan tanított tájegység anyagát. A táncosok tehát többnyire felnőttként találtak rá a számukra fontos értékre, a néptáncra. A Zugtánccsoport sóvidéki, gyimesi és felcsíki táncokat mutatott be, koreográfus Péter László, a csoport táncoktatója. András Orsolya előadásában pedig csíki dalokat hallhattak, kísérte Prezsmer László és a Heveder zenekar.

Csíkszereda, 2013. szeptember 30.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774