Székelyföldi életérzés Bukarestben

( Szavazat)30 megjelenítés
Románia Turisztikai Vásárán (TTR) mára már hagyománnyá vált, hogy Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa együtt, a Székelyföld standdal képviselteti magát. Az idei, 28. vásáron, amelyet ezúttal is a bukaresti Romexpón rendeztek meg november 15–18. között, a székelyföldiek egyedi dizájnnal jelentkeztek, és ezúttal is színes szabadidőprogram-kínálattal, szállásajánlattal várták a látogatókat.  
 Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa három népszerűsítési projekttel vett részt: a Székely kapuk útja, a Hargita megyei legendák és mondák nyomában, valamint a Hargita és Kovászna megye értékeinek és hagyományainak turisztikai termékként való értékesítése elnevezésű pályázattal, amelyek a Regionális Operatív Program 5.3-as tengelyén nyertek támogatást a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztériumtól. Ez utóbbi keretében november 15-én Horváth Alpár egyetemi adjunktus a Romexpo sajtóközpontjában Értékek és hagyományok mint a fenntartható turizmus kiépítésének alapjai címmel tartott előadást. A két megye turisztikai termékeit a székelymagyar közösség és a Székelyföld mint kulturális régió történeti alakulása és földrajzi jellemzői összefüggéseiben mutatta be hangsúlyozva, hogy a magyar kulturális örökség Románia turisztikai kínálatának változatosabbá tételéhez és a belföldi turisztikai célterületek vonzerejének növeléséhez járul hozzá. A nap folyamán az érdeklődők hagyományos székely népi táncokat tekinthettek meg, valamint székely gasztronómiai különlegességeket kóstolhattak.
A vásáron részt vett Birtalan József, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is. Mint nyilatkozta, a Székelyföld standon megpróbálják biztosítani a látogatóknak a székelyföldi életérzést.
– Turisztikai pályázatainknak köszönhetően lehetőségünk van tematikus standokkal is részt venni hangsúlyozva értékeinket, látványosságainkat, a székelyföldi élet szépségeit népzenével, néptánccal és székelytermék-kóstolóval. Úgy gondolom, hogy az idén fellendülőben van ez a turisztikai vásár, és elmondható, hogy élénk az érdeklődés irántunk, ez kimondottan észrevehető standjainknál. Fontosnak tartom, hogy a Székelyföld standon több turisztikai vállalkozás is képviselteti magát, valamint külön öröm és élmény számomra, hogy Székelyudvarhely mint székely anyaváros egy igényes és látványos standdal van jelen – mondta az alelnök.
Gászpor István, a projektek menedzsere és Hargita Megye Tanácsa programjának koordinátora szerint a közös cél Székelyföld turisztikai szempontú felfuttatása a hazai és külföldi piacon.
– Minden évben, együttműködve Kovászna Megye Tanácsával, a székelyföldi turisztikai vállalkozókkal és tájékoztató irodákkal megpróbálunk közelebb kerülni az elérni kívánt célhoz. Ebben az évben nagyon színvonalas programot hoztunk Románia Turisztikai Vásárára: az érdeklődők a Székelyföld standnál az információs irodák és a vendéglátó egységek munkatársaitól részletes tájékoztatást kaptak a székelyföldi fogadási feltételekről, ugyanakkor a turisztikai minisztérium támogatásával felállított tematikus standok és népszerűsítő anyagok által betekintést nyerhettek a székely kapuk, a székelyföldi legendák, valamint a hagyományok és értékek világába. Zenészeink, táncosaink óriási sikert arattak, egy adott ponton a székelyföldi standok közelében több tucat potenciális turista kapcsolódott be a felcsíki táncokba. A vásáron való részvétel egyik legfontosabb mozzanatát pedig dr. Horváth Alpár jelentette, aki bemutatta Székelyföld múltját és jelenét kiemelt figyelmet szentelve a természeti és antropikus értékek bemutatásának – mondta Gászpor István.
A standnál készült rövid videó megtekinthető az alábbi linken:
 
Bukarest, 2012. november 17.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774