Székelyföldi Akadémiát rendeztek Kőrispatakon

( Szavazat)32 megjelenítés
Az ökogazdálkodás és az agrárpolitika volt a témája az az október 11-én Kőrispatakon megrendezett Székelyföldi Akadémiának. Szőcs László, Etéd község polgármestere köszöntötte a résztvevőket és az előadókat. Beszédében elmondta, hogy első alkalommal a sajtóból értesült Hargita Megye Tanácsa rendezvénysorozatáról, és nagyon örült, hogy Kőrispatakon is megszervezik.
 
– Jó lehetőségnek tartom a Székelyföldi Akadémiát községünkben, hisz a település számára fontos témák kerülhetnek terítékre. Kőrispatak értelmisége hasznos információk birtokába jut, és véleményt nyilváníthat, közösen találhatunk megoldásokat a felmerülő problémákra, gondokra, beleszólhatnak a politikai döntéshozatalba – sorolta a polgármester, aki szerint a kommunikációra kiváló alkalom a Székelyföldi Akadémia.
A megyei tanács ezzel a rendezvénysorozatával – amelynek társszervezője a Hargita Megyéért Egyesület – azt tűzte ki célul, hogy a vidéken élő értelmiséget minél jobban bevonja a közéletbe, szerepvállalásra ösztönözze. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében az összefogás, a közös döntések, illetve a szakmai felkészültség szükségességét hangsúlyozta, hiszen „így együtt alakíthatjuk a jövőképünket”.
– Kellenek a vélemények, észrevételek, hiszen nap mint nap rengeteg dolgot eldöntünk megyei, országos, helyi szinten, és nagyon gyorsan. Fontos odafigyelnünk a döntések előkészítési folyamatára, amelynek a reális helyzetre kell támaszkodnia – mondta a tanácselnök. – A Székelyföldi Akadémia a párbeszéd, a kapcsolattartás intézménye. A döntéshozatalban a legfontosabb a háttérmunka, hogy helyi szinten is legyen lehetőség beleszólni a döntés-előkészítésbe. Az Akadémia lehetőséget nyújt a válaszok megtalálására, hogy jobban oda tudjunk figyelni a problémák mélységére. Olyan megyei szintű fejlesztéseket kell megvalósítanunk, amelyekre helyi szinten is büszkék. Csodát várni nem szabad, de hinni kell a közös gondolkodás erejében.
Máthé Emma, a megyei tanács keretében működő Hargita Megyei Agrárkamara vezetője a Székelyföldi Biotermelők Egyesülete nevében is köszöntötte a megjelenteket, és az ökogazdálkodás, valamint a Hargita megyei termelők lehetőségeiről tartott előadást. Bemutatta az ökológiai terméket mint fogalmat, továbbá a biotermékek táplálkozásbeli előnyeit és a szemléletváltozás szükségességét Székelyföldön. Hangsúlyozta: fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik.
– Elkezdődött a természettudatos, egészségesebb életmódra való „visszarendeződés”, melynek egyik leglényegesebb eleme mind a növényi, mind pedig az állati eredetű élelmiszer-alapanyagok ökológiai körülmények között történő megtermelése, a vegyszer- és gyógyszermaradványoktól mentes élelmiszerek előállítása – mondta Máthé Emma.
Az igazgató részletesen bemutatta, melyek az ökológiai gazdálkodás feltételei. Azoknak a termelőknek, akik termékeiket ökológiai jelöléssel szeretnék forgalmazni, be kell jelentkezniük az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszerébe. A bejelentést, valamint a szerződés aláírását követően elkezdődik az átállási időszak, melynek leteltével a termelők megszerezhetik az ökotanúsítványt.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Társaságának igazgatója előadásában kifejtette, hogy Erdélyben a vidék fejlődése elakadt valamikor a trianoni döntés után, hisz akkortól már teljesen más agrárpolitika érvényesült. A II. világháború időszakában a hangyaszövetkezetek működéséből is ízelítőt kapott a székely lakosság, majd jött az államosítás, kollektivizálás. A kilencvenes évek változásai nem hozták meg a várva várt csodát, a nagy eufória a rendszerváltás után hamar elmúlt. A gazdálkodók elakadtak a tőke, tudás, technológia hiánya miatt. Kedv volt a gazdálkodásra, de pénz nem, így nem tudták piacra vinni a termékeket, mert nem volt ára, és a vidék lassan elöregedett, elnéptelenedett. Napjainkban nagyon kevés olyan fiatal gazdálkodó van, aki ebben látná a jővőt.
Márton István bemutatta a Hargita Megye Tanácsa által elkészített mezőgazdasági stratégiát, a gyümölcs, hús, gomba, tej értékesítési lehetőségeit, valamint a Csíkszeredában megrendezett Székely termékek havi vásárát.
Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára a székelyföldi turizmus témájában tartott előadást. Bemutatta a Hargita Megyei Turisztikai Stratégiát, melynek víziója szerint Hargita megye, Kovászna megyével együtt, Románia egyik legjelentősebb idegenforgalmi célpontja lesz sajátos ökoturizmusra és aktív turizmusra alapozva, amelyet a gyógyászati, kulturális és falusi turizmus elemei egészítenek ki. A stratégiának öt fő tengelye van: a természeti és ember alkotta turisztikai erőforrások kiépítése és hasznosítása, a turisztikai fogadóstruktúrák és kapcsolódó infrastruktúrák fejlesztésének ösztönzése, a Hargita megyei turisztikai szervezetek rendszerének fejlesztése, az idegenforgalomban alkalmazott emberi tőke képzési feltételeinek javítása, valamint Székelyföld célterületi marketingje.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774