Székelyföldi Akadémia: Tusnádfürdő volt az idei utolsó állomás

( Szavazat)33 megjelenítés
Immár második alkalommal érkezett el a vidéki konzultációsorozat Tusnádfürdőre. A december 20-i rendezvényen Butyka Zsolt, a tusnádfürdői RMDSZ elnöke, valamint Albert Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. A városvezető köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, hogy elindította a Székelyföldi Akadémia sorozatot.
 
 
– Jó, hogy alkalom nyílik a találkozásra, mivel ez a legjobb lehetőség a problémák megbeszélésére. Az első alkalommal megrendezett akadémián is sikerült égető problémákra megoldást találni – mondta a polgármester.
 
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke is örömét fejezte ki, hogy az első akadémián átbeszélt gondokkal kapcsolatosan történtek előrelépések: például az iskola- vagy a családorvos-probléma.
 
– Úgy gondolom, egyre inkább, a jövő évre való rákészülés jegyében, a stratégiai célok is letisztulnak itt a településen, amelyeket jó átbeszélni, hisz a jövő hatalmas kihívásokat tartogat – jelentette ki a tanácselnök, hozzátéve: kiemelt figyelmet kell fordítani a turizmusra.
 
Az európai uniós pályázati lehetőségekről beszélt Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa fejlesztési igazgatóságának munkatársa. Az EU-s pályázatok nem normatív támogatást jelentenek, hanem sokkal inkább lehetőséget.
 
– A lehetőséggel akkor tudunk élni ha megvan hozzá a szükséges szakmai felkészültségünk, szemléletmódunk és kapcsolatrendszerünk.
 
Péli Levente bemutatta a pályázati lehetőségek körét, mint a Nemzetközi Együttműködési Programok és közösségi programok, az Európai Unió és a román kormány által finanszírozott programok (Operatív Programok) és a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében finanszírozott programok. Beszélt a civil szervezeteknek, cégeknek szóló pályazatokról, valamint az aktuális vidékfejlesztési és agrárpályázatokat is bemutatta.
 
Biró A. Zoltán, a Sapientia EMTE dékánja Fiatalok a térségben címmel tartott előadást. Bevezetőként elmondta:
 
– A mai fejlesztéspolitikai elgondolások azt mondják, hogy ha valamit változtatni akarunk a társadalmunkon, két tudásra, ismeretre van szükségünk: az elméleti, valamint a tapasztalati tudásra. Akkor lehet valamit elérni, ha a kettőt együtt használjuk.
 
A dékán előadásában arra is rámutatott, hogy a vidékiség taszítja a fiatalokat, és az iskola nem nevel gyakorlatiasságra. A dékán megoldásként azt javasolta, hogy az iskolában fordítsanak nagyobb hangsúlyt az oktatáson kívüli, közösségformáló tevékenységekre, a média sorozatot indíthatna sikeres fiatalokról, az alkalmazók, hivatalok pedig hagyják a fiatalokat, hogy érvényesítsék új tudásukat, és hagyják őket kapcsolati hálózatot, illetve lobbit építeni.
 
 
 
Tusnádfürdő, 2011. december 20.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774