Székelyföldi Akadémia Kászonaltízen

( Szavazat)18 megjelenítés
Kászonaltízen is megrendezték a Székelyföldi Akadémiát december 8-án, szerdán este. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat kilencedik állomásán Csutak István integrációs és régiópolitikai szakértő, valamint Horváth Alpár egyetemi oktató tartott előadást. A megyei tanács azzal a céllal indította útjára a Székelyföldi Akadémiát, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözölte a jelenlévőket, elmondva, hogy bár Kászon éppen kivételnek számít, általában az jellemző a Székelyföldön, hogy az értelmiség eltávolodott a közélettől. Pedig az ő szerepük nagyon fontos a térség fejlesztésében, a politikai döntéshozatal előkészítésében, hangsúlyozta a tanácselnök, aki szerint az is lényeges, hogy a székelyföldi települések ne vetélytársak, hanem partnerek legyenek, és az értelmiségiek ehhez is hozzájárulhatnak a közéletben való részvételükkel.

– A jövőt alulról kell építeni, ehhez kérjük az önök közreműködését – jelentette ki Borboly Csaba.

Csutak István a székelyföldi vidékfejlesztés lehetőségeiről és problémáiról tartott előadást, rámutatva a közpénzek menedzselése, az európai uniós pályázatok és fejlesztések körüli problémákra. Ahhoz, hogy az ország és ezen belül térségünk fejlődhessen, a közigazgatási berendezkedés megbízhatóságára, kiszámíthatóságára van szükség, ami Romániában sajnos nincs így, vázolta a helyzetet a régiópolitikai szakértő. Szerinte az ország európai uniós intézményi kerete olyan, amilyet megteremtünk magunknak – és a jelenlegi olyan, amilyet megérdemlünk.

Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára szerint Székelyföld turizmusának fejlesztésében fontos szempont, hogy nemzetközi versenyben vesz részt. Horváth úgy látja, Székelyföld egyik fő jellemzője – ha tetszik, ha nem – az etnicitás, amire alapozni lehet.

– Ne feledjük, hogy Magyarországon kívül a legnagyobb magyar tömb Székelyföldön található, ami rengeteg anyaországi turistát vonz – hívta fel a figyelmet az egyetemi oktató.

Horváth Alpár a székelyföldi turizmus fejlesztéséhez elengedhetetlennek tartja fiatal szakemberek alkalmazását a turisztikai vállalkozásoknál.

A rendezvény végén Borboly Csaba tanácselnök átadta András Zoltán polgármesternek, egy emléklappal együtt, Hargita megye zászlaját, amely a kék-arany székely lobogó.

Csíkszereda, 2010. december 9.

  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774