Székelyföldi Akadémia Kányádon

( Szavazat)25 megjelenítés

Új előadókkal rendezték meg a Székelyföldi Akadémiát Kányádon november 9-én, kedden este. A Hargita Megye Tanácsa által szervezett rendezvénysorozat hetedik állomásán Csutak István integrációs és régiópolitikai szakértő és Horváth Alpár egyetemi oktató tartott előadást. A megyei tanács azzal a céllal indította útjára a Székelyföldi Akadémiát, hogy bevonja a Hargita megyei vidéki értelmiséget a politikai döntéshozatal előkészítésébe. Az előadásokra képviselőket, helyi egyházi vezetőket, tanárokat, orvosokat, állatorvosokat és önkormányzati hivatali vezetőket hívnak meg, és lehetőség van a témával kapcsolatos vitára.

 

György Sándor polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök üdvözölte a jelenlévőket. Borboly Csaba szerint az értelmiség eltávolodott a közügyektől, de be kell vonni a politikai döntések előkészítésébe, ami még nem jelent politizálást. A tanácselnök úgy látja, számos témát kell megvitatniuk az elöljáróknak az értelmiséggel, és ezt a célt szolgálja a Székelyföldi Akadémia, amely jó irányban halad: az előadások nyomán kialakuló levelezőlistákon már számos hasznos javaslat fogalmazódott meg.

Csutak István a székelyföldi vidékfejlesztésről, annak gyakorlati szempontjairól tartott előadást, amelyben rámutatott a közpénzek menedzselése, az európai uniós pályázatok és fejlesztések körüli problémákra. A gazdasági megerősödéshez elengedhetetlen a tervezés és a fejlesztési tervek tiszteletben tartása, mutatott rá a szakértő. Az is az egyik probléma szerinte, hogy az EU-csatlakozásra nem voltak felkészítve a hazai gazdák, így nem tudják felvenni a versenyt a nyugati mezőgazdasági termelőkkel. Ráadásul nálunk az állami-közigazgatási berendezkedés minősége gyenge, ami erősen befolyásolja a gazdasági fejlődést. A román államnak meg kellene felelnie a nyugat-európai alapelveknek, amelyek a következők: megbízhatóság és kiszámíthatóság, nyitottság és átláthatóság, hatékonyság és eredményesség.

Horváth Alpár, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára szerint a Székelyföld turizmusának fejlesztését nem elég a helyi vállalkozókra alapozni, hanem a globális versenyben részt vevő szereplőket is be kell vonni. Az egyetemi oktató rávilágított a székelyföldi turizmusfejlesztés kisebbségvédelmi jelentőségére, hiszen ha az idegenforgalom javít a lakosság életminőségén, akkor egyben fékezi az asszimilációt és az elvándorlást.

A rendezvény végén Borboly Csaba tanácselnök átadta a kék-arany színű megyezászlót György Sándor polgármesternek.

   
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774